inzulinrezisztencia

Mi az az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia (IR), más néven a “diabétesz előszobája”, mégpedig azért mert az inzulin hatása gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. A hátulütője, hogy nehezen felismerhető tüneteket produkál, így legkönnyebben laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki.

Szervezetünk fokozott inzulintermeléssel kompenzálja az inzulinérzékenység csökkenését. Ez balul is elsülhet, hiszen a kompenzáló mechanizmusok kimerülése szénhidrátanyagcsere-zavar, cukorbetegség kialakulásához vezet. Tünetei sok panasszal járhatnak a betegségben szenvedőknek, plusz mivel nehezen felismerhetőek, akár más betegségekhez is köthetőek. Sajnos nemtől függetlenül is külön panaszokat okozhat az inzulinrezisztencia.

Az inzulinrezisztencia férfiakra jellemző tünetei

 • korai kopaszodás, hajhullás
 • merevedési zavarok

Az inzulinrezisztencia nőkre jellemző tünetei

 • fokozott szőrzet kialakulása
 • menstruációs zavarok
 • fogantatási problémák

Az inzulinrezisztencia általános tünetei, nemtől függetlenül

 • izzadás
 • pattanásos, zsíros bőr
 • fejfájás(migrén)
 • letargia, depresszió
 • túlsúly, fogyási nehézségek
 • alvászavarok

Az inzulinrezisztencia összefüggésben áll a szív-érrendszeri betegségekkel: a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és ezáltal a trombózishajlammal. A kor előrehaladtával csökkennek az IR tünetek és fokozódnak vagy átmennek diabéteszbe. Rizikót jelent az elhízás (különösen a hasi, has környéki) és a mozgás hiánya. Természetesen a genetika is közrejátszik, hasonlóan szinte minden más betegséghez. Különösen a szénhidrátanyagcsere-zavar előfordulása a családban jelent kockázati tényezőt.

Gyógyszeres kezelés diabétesz kialakulása után lehetséges, az IR kezelésére a leghatásosabb az életmódváltás. Az életmód-terápia elsősorban a fogyást, az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást jelenti. Ezekkel a módszerekkel javítható a szövetek inzulinérzékenysége, csökkenthető a hasnyálmirigy terhelése, megállítható a folyamat előrehaladása.

Milyen étrend javasolt inzulinrezisztencia mellett? Avagy az IR étrend.

Az IR étrend az úgynevezett „160 g-os szénhidrát diéta”, néven ismert, bár itt a 160 g mennyiség inkább magára a diétára utal, és nem feltétlen a kötelezően betartandó mennyiségre, hiszen ez személyre szabottan változhat.
Napi 5x-i étkezés elengedhetetlen, valamint az is fontos, hogy a szénhidrát mennyiséget is elosszuk az étkezésekben, lehetőleg arányosan. Az IR diéta során a hozzáadott cukortól mentes, rostdúsabb, teljes kiőrlésű termékek lesznek leginkább előtérbe helyezve. Szerencsére már szinte minden élelmiszerüzletben be lehet szerezni ezeket a speciális élelmiszereket. Viszont az étrendet és a szénhidrát behatárolását bízzuk szakemberekre, így biztosan a megfelelő diétát fogjuk követni. Mivel egy rostdús étrendről van szó, a szokásosnál is fontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő (2-3 liter) folyadékot naponta, a szervezetünk jelezni fog különböző emésztési panaszok formájában.