Google Analytics 4

Google Analytics 4 – Új Generáció Az Analitikában

Az online tér egyre bővülő lehetőségeket kínál a cégeknek, hogy eljuttassák termékeiket és szolgáltatásaikat a fogyasztókhoz. A Google Analytics 4 segítségével azonban nem csak az online tevékenységeket lehet követni, hanem az offline eseményeket is. Ez az újítás nagy előrelépést jelent az online marketing terén, hiszen a felhasználók mostantól könnyen mérhetik a digitális és nem digitális tevékenységeik hatékonyságát. A Google Analytics 4 újításai közé tartozik az adatok összegyűjtésének és elemzésének egyszerűsítése, valamint az offline és online adatok integrálása.

Tovább olvasom

Férfi ékszer, divat kiegészítő

Férfi ékszerek és karkötők története

A férfi ékszerek története több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban például a férfiak gyakran viseltek ékszereket, amelyeket a hatalom, a gazdagság és a rang jeleként használtak. Az ókori Görögországban és Rómában is gyakori volt a férfi ékszerek viselése, és a középkorban is elterjedt volt a férfi ékszerek viselése Európában és más részein a világnak.

Az egyes ékszerek jelentése az idők folyamán változott, de általában a személyes hatalmat, a rangot és a gazdagságot jelezték. A férfi ékszerek ma is népszerűek, és sok férfi visel ékszereket a stílus és az önkifejezés kifejezésére.

Férfi karkötők szerepe a történelemben

A férfi karkötők történelmi szerepe különböző volt az idők és a kultúrák függvényében. Az ókori Egyiptomban például a férfiak gyakran viseltek arany és egyéb drágakövekkel díszített karkötőket, amelyeket a hatalom, a gazdagság és a rang jeleként használtak. Az ókori Görögországban és Rómában is gyakori volt a férfi karkötők viselése, amelyeket a testméretek, a harci eredmények és a személyes erő jeleként használtak.
A középkorban a férfi karkötők viselése Európában és más részein a világnak elterjedt volt. A férfi karkötők gyakran voltak díszítve kristályokkal, drágakövekkel és érmezéssel, és a férfiak gyakran viselték őket a rangjuk és a gazdagságuk jeléül.

Azóta a férfi karkötők viselése újra divatba jött és a férfiaknak sokféle férfi karkötőt kínálnak, amelyeket a stílus és az önkifejezés kifejezésére használnak.

A világ legdrágább karkötője

A legdrágább karkötő a világon a Pink Star nevű rózsaszín diamant karkötő, amelyet 2017-ben árvereztek el Sotheby’s-nál Hong Kongban. A karkötő ára 71,2 millió dollár volt, ami körülbelül 57 milliárd forintnak felel meg. A Pink Star egy ritka, 59,60 karátos rózsaszín diamant, amelyet a Steinmetz család talált meg Afrikában több mint 20 évvel ezelőtt. A Pink Star nevű karkötő a világ legnagyobb rózsaszín diamantja és a második legnagyobb ismert rózsaszín diamantja.

Férfi karkötő divat napjainkban

A férfi karkötők divatja az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. A férfi karkötők viselése az elmúlt években újra divatba jött. A kereskedők, webáruázak a férfiaknak sokféle férfi karkötőt kínálnak, amelyeket jellemzően a férfiak a stílus és az önkifejezés kifejezésére használnak. A férfi karkötők sokféle anyagból készülhetnek, például fémből, bőrből, gyémántból és drágakövekből. A férfi karkötők típusai között megtalálhatóak a sima fém karkötők, az ékszerekkel díszített karkötők, a bőr karkötők, a férfi ásványgyöngy karkötők a gyémánt karkötők és a karkötők drágakövekkel.

Az utóbbi években a férfi karkötők divatja az egyszerűbb, letisztultabb darabokat részesíti előnyben, mint pl. a fém és a bőr karkötők. Egyre több férfi választja ezt a stílust, hogy kihangsúlyozza, illetve megmutassa az egyéniségét. Emellett a drágakövekkel díszített karkötők is igen népszerűek, mint pl. a gyémánt karkötők és a drágakövekkel díszített fém karkötők, amiket az elegánsabb alkalmakon viselnek.

Egy klíma beszerelés kalandos kálváriája

Faluról – ha úgy tetszik, az Isten háta mögül – költöztünk be a Budapest agglomerációjába egy új építésű lakásba. Azelőtt egy gyönyörű vályogházban laktunk, amit a szüleimtől örököltem, és kiválóan tartotta a hőmérsékletét. Sosem volt túl melegünk, és soha nem fáztunk. De a munkám Budapestre szólított minket családostul, ezért felköltöztünk Érdre. Az új házban gázfűtés volt, és bár kacérkodtunk a klíma beszerelés gondolatával, hamar elvetettük, mert úgy voltam vele, hogy a klíma nem létszükséglet, hiszen eddig is jól elvoltunk nélküle.

Április végén költöztünk be, kellemes 20 fokos időben, és boldogan vettük birtokba a házat és a kertet, Én pedig elégedetten indultam minden reggel a mindössze 15-20 perces utamra munkába. Azonban mikor eljött a június, a júniussal együtt az első kánikula hullám is megérkezett, elviselhetetlen hőséget hozva.

Klímakalipszis a köbön

Hamar rá kellett jönnünk, hogy a csodás új családi fészkünk nagyon előnytelenül van tájolva és szigetelve. A régi vályogházak építői tényleg tudtak valamit. Napközben is borzalmas volt a meleg, kiváltképpen a tetőtéri hálószobánkban, ahol éjszaka sem tudtunk aludni a feleségemmel. Lerúgtuk magunkról a takarót, néha az éjszaka közepén keltünk fel, hogy egy-egy törölközőt bevizezzünk magunknak a csap alatt, és magunkra terítsük, néha kínunkban az éjszaka közepén fagyiztunk a gyerekekkel együtt. Ennek persze a kis 5 és 7 éves gyerekeim nagyon örültek, de én a kialvatlanságtól rosszul teljesítettem a munkában. Egy ízben annyira elegünk lett a “szaunázásból”, hogy a feleségemmel fogtuk az ágyneműnket, levittük a kertbe és ott éjszakáztunk. Romantikus is lehetett volna, de akkor nem voltunk túl boldogok. Aznap éjjel a csillagok alatt a hálózsákban fekve megbeszéltük, hogy ez így nem mehet tovább; be kell szereltetnünk egy klímát.

Klíma beszerelés gyorsan

Klíma beszerelés a nyár közepén? Jaj, de édi.

Számítottunk rá, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de arra nem, hogy milyen Canossa járást kell véghezvinnünk, hogy meglegyen a klímánk. Foglalt volt minden klímaszerelő. Azelőtt sosem volt légkondicionálók, és nem tudtuk, hogy ahogy a dinnyének meg a síelésnek is van fő szezonja, úgy klímaszerelésnek is, és ez bizony a nyár. Nyáron a legtöbb klíma használatban van, emiatt ilyenkor történik a legtöbb meghibásodás. Ez azzal jár, hogy a város minden lakója számára hirtelen szent grállá váló klímaszerelés Budapest összes klíma szerelőjét látástól mikulásig betáblázza. Végül a Google keresés huszadik vagy talán harmincadik oldalán találtunk egy klímaszerelőt, akinek belátható időn belül belefért az életébe egy igényfelmérés és egy klíma felszerelés is.

Sajnos csak egy héttel később tudott jönni, de addigra már úgy éreztük, hogy minden mindegy, csak jöjjön valaki. Arra az egy hétre felszerelkeztünk szúnyogriasztóval, és sátrat vertünk a kertben; egyet magunknak, egyet a gyerekeknek, hogy legyen hova menekülni, ha már végképp nem bírjuk.

És mégis mibe fog a klíma beszerelés kerülni nekünk?

Úgy vártuk hát a klímaszerelőnket, mint a Messiást. Miután a szakember felmérte a terepet, egy halvány “ó, tudtam” – típusú mosoly suhant át az arcán. Látszott, hogy látott már olyan rossz elosztású (vagy szigetelésű?) lakást, mint a miénk. De engem csak az érdekelt, vajon mennyi lesz a vérnyomásom, amikor megtudom, mennyi lesz a teljes költség.

Amikor megkaptuk a klíma beszerelés árajánlatát, a végösszegtől az amúgy sem túl sok hajamból jó pár szál kihullott. Szerencsénkre a klíma szerelő látva szorult helyzetünket, valószínűleg megsajnált minket, mert a készülék és a beszerelés ára mellé adott egy ajánlatot arra az esetre is, ha mégis hűtő-fűtő klíma mellett döntenénk, továbbá megbecsülte az éves kötelező karbantartások értékét, és egy-egy esetleges klíma tisztítás költségét is. Ezen a ponton úgy elárasztották a fejemet a számok, hogy még több okom volt a kopaszodásra. Főleg a hűtő-fűtő klíma ötlete gondolkodtatott el, mert bár nem értettem a klímákhoz, de arról azért már hallottam, hogy a klímás fűtés télen még gazdaságosabb is lehet, mint a gáz. De bizonytalan voltam, mert már volt kiépítve gázfűtésünk.

Klíma beszerelés ára

Fűtés klímával? Hát legyen.

Az a szerencsém, hogy a feleségem a könyvelők gyöngye, aki rendkívül precízen tud kiszámolni bármit. Leült hát egy órára, és komótosan a klíma beszerelés költségével, a szerelő által javasolt klíma teljesítményével és a lakásunk beltereinek térfogatával számolva kikalkulálta a várható energiafelhasználást és költségeket. Az eredményt összevetette a távfűtés várható költségével. A feleségem számításai arra mutattak, hogy jobban fogunk járni egy hűtő-fűtő klíma beszerelésével, mintha gázfűtést használnánk télen, nyáron pedig klímát hűtésre. Heuréka élménytől mámorosan és csillogó szemekkel magyarázta nekem, hogy még akkor is, ha beüt a ménkű, és meghibásodik a készülék, a klíma javítás költségével együtt is jobban jövünk ki anyagilag. Kicsit hitetlenkedve néztem rá, de neki többnyire igaza szokott lenni a számokkal kapcsolatban. Így hát beadtam a derekam. Beszereltettük tehát a klímás fűtést.

Ez tavaly július végén történt. Mikor e sorokat írom, már április van. És jelentem: azóta is elégedett vagyok, valahányszor ránézek a számláinkra, gázt pedig egyáltalán nem kellett használnunk télen. A készülék és a beszerelés árát nemsokára behozzuk azzal az összeggel, amit megspórolunk így a fűtésen. Nincs többé szauna a hálószobánkban, és nem is fáztunk télen. Nyárra pedig úgy tervezzük, hogy az eddigi apartmanos nyaralásainkkal ellentétben sátorozni megyünk. Valahogy megszerettük.

 

Képek forrása: Pexels.com

 

Balett ruha vásárlásra fel! – Megtanulok balettozni!

A balettozást kicsi gyerekként érdemes elkezdeni, amikor az ízületek még lazák. Ám ha mozgáskultúránk kiművelésére vágyunk, felnőtt fejjel is adhatjuk balettozásra a fejünket. De mit szükséges beszerezni kezdőként és a későbbiekben? Miből álljon a balett felszerelés, mennyi effortot tegyünk a balett ruha összeállításába?

Akár gyermekünknek, akár saját magunknak készülünk új hobbival, az első balett óra előtt megkerülhetetlen, hogy elképzeljük magunkat habos-babos, csillogó, derekunk körül minél nagyobb sugarú körben hullahopp karika módjára szétterülő tütüben és hozzá színben passzoló bokamelegítőben. Ám a kezdéshez nem szükséges sok minden, és habos babosnak sem kell lennünk, a hírhedt faorrú spicc cipőt sem kell azonnal megszokni, mert a spicc cipő viseléséhez előbb rengeteg gyakorlás kell; a kezdők nem is viselik. Nézzük meg először, régen mit jelentett a balett ruha fogalma.

A balett ruha története

Edgar Degas híres képét, A csillag című gyönyörű pasztellkréta rajzot mindenki ismeri, ha máshonnan nem is; a 90-es években egy magyar biztosító reklám központi eleme volt. A festmény fő alakja a gyönyörű, hófehér tüll tütüben, virágokkal díszítve talán a legikonikusabb balett ruha ábrázolás a képzőművészetben.

A bevállalós  bokavillantástól a mai tütüig

Az első tütüszerű balett ruha Marie Taglioni olasz származású svéd balerinához kötődik, akinek a balett egyébként is sok újítást köszönhet. Ő volt az első balett táncos, aki egy teljes balettelőadást táncolt végig en pointe, azaz lábujjhegyen táncolva. Ez a darab volt a La Sylphide (A szilfid), amit 1832-ben mutattak be. Taglioni egy abroncsos, harangszerű muszlin szoknyát viselt, ami láttatni engedte a bokáját és az alsó lábszárát. Bár ez a mai balett ruha megjelenésétől még távol állt, nagyon gyorsan divatot teremtett – annak ellenére, hogy a lábszár megmutatása akkoriban botrány számba ment – , mert a talajtól elszakadt, könnyű, harang alakú szoknyában a táncosnők egy föld fölött lebegő balerina benyomását keltették.

Balett ruha - Marie Taglioni

Balett ruha - Marie TaglioniBalett ruha - Marie Taglioni

Marie Taglioni és az ő híres harang alakú szoknyái (képek forrása: vam.ac.uk, en.wikipedia.org és britannica.com)

Ez a típusú balett ruha muszlinból vagy tüllből készült, mert ezek az anyagok vékonyak, és légies hatást keltenek, ám sajnos gyúlékonyak voltak, ami sajnos a kelleténél többször vezetett balesetekhez, mivel a 19. században a színházak kezdetben gyertyafénnyel voltak megvilágítva, később pedig gázlángot alkalmaztak a színpad megvilágítására, ami szintén nyílt láng volt. Ha egy balerina túl közel került ezekhez a lángokhoz, könnyen komoly égési sérüléseket szerezhetett.

A modern balett ruha

A balett ruha szoknyája a 19. század második felében még tovább rövidült, mert az en pointe lábmunka egyre elterjedtebbé vált, ebből kifolyólag kívánatossá vált minél többet megmutatni a táncosok lábából. A szoknya alja a sápítozó közvélemény ellenére térd fölé került, és ezidőtájt a balett ruha a klasszikus fehér helyett egyre színesebb és díszesebb lett – egyre jobban közelítve a mai tütü megjelenéséhez.

A tütüs balett ruha mellett a legismertebb ruhadarab a spicc cipő, amely szintén egy balerina nevéhez fűződik. Anna Pavlova orosz balerina egy kemény bőrtalpszerű kiegészítőt helyezett el balettcipőjébe, melynek orra lapos és kemény, dobozszerű formára volt kialakítva, ezzel extra alátámasztást nyújtva a lábnak az en pointe lábmunkához.

 

A ma ismert tütü az úgynevezett powder puff, vagyis “púderpamacs” tütü, amely az elnevezést a kissé habos babos, korong alakú szoknya formáról kapta. Ez a típus a 40-es, 50-es évek végétől volt jellemző. A kicsi, rövid, mindössze hat-hét réteg anyagból álló, abroncs nélküli szoknyácskában a táncosok hatalmas mozgásszabadságot kaptak. A tütünek a mai napig ez a formája az elterjedt.

Mit takar ma a balett ruha? – ami az első órára feltétlenül kell

Az első és legfontosabb nem a balett ruha, hanem a cipő, amit a lábunkra húzunk; ez a kezdőknél még egy vékony gyakorlócipő lesz, amelynek nem kemény az orra. A talpa lehet piskóta (piskótacipőnek is nevezik) vagy csepp alakú; utóbbinál a talp két különálló részből áll, az egyik a sarok alatt, a másik a lábujjak alatt helyezkedik el.
A kemény orrú spicc cipőt később kell beszerezni, mikor a lábujjhegyen történő lépéseket kezdjük gyakorolni.


A balett ruha ma leggyakrabban a cipőkből és egy balett dresszből áll, ami egy testre tapadó body, ami nagy mozgásteret enged a viselőjének. Annak, aki túl fürdőruhaszerűnek érzi ezt a viseletet, léteznek kisnadrágszerű alsórésszel kialakított, vagy hosszú, jóganadrágra emlékeztető változatok is.

A fentebb hosszan tárgyalt tütü nem a balett ruha feltétlenül esszenciális tartozéka, de a gyakorláshoz biztos nem lesz rá szükség. Ám ha túlságosan fedetlennek érzed a combjaidat a bodyban, kiegészítheted egy vékony, egy rétegű, átlapolt balerina szoknyácskával, ami kellemesen takarja a comb felső részét, nőies megjelenést kölcsönöz, a kislányok pedig különösen élvezik, hogy van a gyakorláshoz is kis szoknyácskájuk.

A lábszármelegítő a balettfelszerelés fontos része!

A lábszárvédő jól néz ki, de nem csak sikk! Minden sportban fontos az ízületek melegen tartása, mert a hideg árt az ízületeknek; ezt a legjobban a szabadtéri sportok űzői tudják. A balett pedig az ízületeket leginkább igénybe vevő sport. A bokát és a térdet tehát védeni kell, és nemcsak bemelegítéssel. Az ízületek melegen tartásával elkerülhetőek a lábgörcsök és megelőzhetőek a sérülések. Természetesen erre alkalmas lenne egy meleg nadrág, amiben azonban az intim területek és a derék kellemetlenül bemelegszenek, így a legjobb megoldás egy hosszú lábszármelegítő.

Logikai játékok felnőtteknek

Logikai játékok felnőtteknek

A logikai játékokat gyermekeknek szokás ajánlani, hogy fejlesszék általa a készségeiket, ám a logikai játékok felnőtteknek is örömet okoznak.

Tovább olvasom

klíma telepítés

Drága dolog egy klíma otthonra?

Egy klíma telepítés a lakásunkba ma már egyre kevésbé tekintendő rongyrázásnak, sőt, okos és gazdaságos döntésnek számít, és nemcsak a lakás hűtésére, hanem fűtésre is használhatjuk télen. De mit kell tudni a klímákról, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket?

Hogyan működik a klíma?

A folyadékok párolgása endoterm folyamat. Az endoterm reakciók során az anyag hőt vesz fel a környezetéből, és ettől a környezet lehűl. A párolgó folyadék tehát hűti a környezetét, ezért izzadunk: a bőrön elpárolgó izzadtság hűti az emberi testet.

A klimatizálás is ezen alapszik. 1820-ban Michael Faraday fizikus felfedezte, hogy a sűrített, cseppfolyós ammónia elpárologtatása olyan mennyiségű hőt von el a környezettől, amivel már hűteni is lehet. Faraday a felfedezés megtételekor még nem gondolt lakóhelyek hűtésére, de a mai hűtőszekrények működési elve mind a mai napig Faraday megfigyelésein alapul. 

A mai modern légkondicionálók ősét Faraday munkássága alapján Willis Carrier amerikai mérnök alkotta meg. Ez a páratartalmat szabályozó készülék azonban óriási méretű volt, és ráadásul gyúlékony gázokkal működött, így akkoriban még csak ipari felhasználásra szánták.

A mai modern háztartási légkondicionálót Thomas Midgley, Jr. gépészmérnök tette biztonságossá azzal, hogy freongázt kezdett használni a korábbi gyúlékony töltet helyett, ezzel lakossági felhasználásra alkalmassá téve a találmányt. Ezután már elkezdett a légkondicionáló szélesebb körben elterjedni, de még mindig nem számított mindennaposnak.

Az egyre gazdaságosabb modern légkondik hódítása

A régebbi típusú készülékek még csak ki- és bekapcsolással működtek (azaz egy fokozaton: vagy hűt, vagy nem) vagy kézi szabályozáson alapultak, ez jelentős energiafelhasználást igényelt, nem lehetett takarékosnak mondani. Ezzel szemben a ma kapható modern légkondicionálók ma már többségében inverterrel ellátott klímák. Az inverter egy olyan egység, amely segítségével a légkondicionáló a környezet hőmérsékletéhez tudja igazítani a kapacitását, vagyis konyhanyelven szólva csak annyira hűt, amennyire meleg van. Az inverteres készülékek sokkal takarékosabbak az energiával, mert a klíma így mindig csak pont akkora teljesítménnyel működik, amekkora szükséges a kívánt hőmérséklet előállításhoz, így ma már nagyon takarékosan légkondicionálhatunk.

Fűtés klímával? Igen!

A légkondicionálókról még mindig az él köztudatban, hogy a légtér hűtésére használt berendezések, de egyre inkább elterjednek az olyan klímák, amik fűtésre is alkalmasak. Az úgynevezett hűtő-fűtő klíma a hűtésen túl az egyik legjobb ár-érték arányú fűtési eszközzé lépett elő. Ugyanis alapvetően az elektromos áramból előállított hőenergia sokkal drágább, mint a gázból előállított hő. Ezért a fűtés és vízmelegítés elektromos berendezésekkel (pl. kazánnal) méregdrága mulatság. A modern fűtésre is alkalmas klíma azonban sokkal költséghatékonyabban képes fűteni egy rendkívül egyszerű megoldással: hogyha kint alacsonyabb a hőmérséklet, mint bent, megfordítja a légáramlás irányát, és a kültéri egységen keresztül a tulajdonképpen elkezdi “hűteni az utcát”, így az alapesetben a hűtés melléktermékeként keletkezett hő befelé fog áramlani a szobákba. Egyszerű és energiahatékony megoldás ez. Ezért új építésű lakások esetében érdemes megfontolni a teljes hűtés-fűtés rendszer kivitelezését klímával, így a két feladatra csak egy berendezést kell telepíteni.

Mennyibe kerül egy klíma beszerelés?

Amikor megpróbáljuk belőni, hogy mekkora költséggel fog járni számunkra egy klíma, nem elég a vételárra és a beszerelésre gondolni, azzal is számolni kell, hogy az üzemeltetés mennyi költséggel jár majd. Könnyen lehet, hogy egy magas költségű berendezéssel és beszereléssel hosszú távon olcsóbban jövünk ki, mint egy kisebb készülékkel, vagy ha csak hűtésre használnánk a klímánkat. 

A klíma beszerelésének költsége, illetve a készülék típusának meghatározása(ami a lakás tulajdonságain múlik) többtényezős kérdés. Amennyiben klímaszerelő szakemberre bízzuk a munkát, a szerelő helyszíni felmérés során eldönti, milyen klíma volna az adott lakásba a legalkalmasabb, és ez alapján tesz egy árajánlatot. A terepszemle során azt is figyelembe kell vennie, hogy a klimatizálni kívánt lakásban élőknek mik az igényei. Legkésőbb ekkor kell eldönteni, hogy csak nyári hűsölésre vagy télen fűtésre is szeretnénk használni a klíma berendezést.

Mindig kérjük ki egy klíma szerelő véleményét!

Érdemes szakemberre bíznunk a kiválasztást, mert a helyszíni terepszemle során felmérik azt is, hogy a helyiségek mely tulajdonságai befolyásolják majd a későbbiekben a légkondicionálás minőségét: ellenőrzik például a szigetelés állapotát, hogy mennyire egybefüggőek a légterek a lakásban. De az is számít, mire használják majd a helyiséget, mert bizonyos tevékenységek, pl. a teregetés a helyiségben megnövelik a klíma tisztítás szükségességének gyakoriságát. Mindezek figyelembevételével ajánlják meg a lehető legköltséghatékonyabb megoldást az adott lakásra. Az ilyen állapotfelmérés általában ingyenes, és egy igényes, a lakás adottságait figyelembe vevő helyszíni felmérés után a klimatizálás nemcsak hűsítő, de pénztárcabarát is lesz, mert a háztartás össz energiafelhasználását is kedvezőbbé teszi majd. A takarékosság pedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben és az elszálló rezsiárak mellett nagyon fontos szempont. A megfelelő körültekintéssel kivitelezett klímaszerelés Budapest lakosainak hosszútávon lehetőséget kínál a rezsi csökkentésére.

Klimatizálás, fűtés takarékosan 

Egy megfelelő klíma alkalmas arra is, hogy télen fűtsünk is vele. Egy jól kiválasztott hűtő-fűtő klímával más típusú fűtőberendezésekhez képest akár 15%-kal több energiát is megspórolhatunk, ami nemcsak a családi kasszának kedvez majd, de a környezetünknek is jobbat teszünk vele. Egy jó klímaszerelő szakember a beszerelés előtt figyelembe veszi takarékossági szempontjait is: kérjük ki erről szakvéleményét.

Számítani kell arra is, hogy a klímát minimum évente karbantartatni kell, ennek is van költsége, azonban azzal az összeggel együtt, amit évente megspórolhatunk a klimatizáláson, ez nem lesz olyan sok. A klíma javítás, karbantartás elmulasztása sosem kifizetődő: a klímánkkal törődni kell.

Amennyiben fontos tényező a pénz, érdemes tudni, hogy a klímánkra akár támogatást is kérhetünk az államtól. Ugyanis bizonyos feltételek mellett az Otthonfelújítási program keretében nyújtott állami támogatás klímára is igényelhető. Utólagos visszatérítésről van szó, tehát már a felújítás megtörténte után lehet visszaigényelni az összeget. Ennek részleteiről az Otthonfelújítási Program leírásában tájékozódhatunk.

fűtés klímával

Fűtés klímával – miért, mivel és hogyan?

Nem is olyan régen a klímát többnyire kizárólag a lakásunk hűtésére használtuk, míg a fűtőberendezéseket télen fűtésre. Joggal merült fel a kérdés, hogy miért is az a világ rendje, hogy a beltéri hőmérséklet szabályozást két különböző készülékkel kivitelezzük. Sokan nem gondolnak rá, hogy a fűtés klímával is lehetséges. Ha újonnan építünk házat, már lehetséges megoldás a hőmérsékletszabályozásra, hogy fűtő hűtő klíma beszerelését vesszük fontolóra, és nem is létesítünk külön berendezést fűtésre. Ezzel a megoldással hosszútávon sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

A fűtés során a klímaberendezés a kintről beáramló levegőt használja fel ugyanúgy, mint a hűtés esetében. A kültéri egységből beáramló levegőt a a hűtő fűtő klíma egy hőszivattyú segítségével alakítja át meleg levegővé. A készülék beltéri egysége ezzel a levegővel fűti fel a helyiségeket.

Miért olcsóbb a fűtés klímával?

Normál esetben az elektromos árammal előállított hő sokkal többe kerül, mint a gázból előállított hő. Ezért elektromos kazánnal vagy más elektromos fűtőberendezéssel nagyon drága úri huncutság a fűtés és a vízmelegítés. Szerencsére a modern fűtő hűtő klíma sokkal hatékonyabban képes előállítani a hőt egy nagyon egyszerű megoldással: amennyiben odakint hidegebb van, mint bent, megfordítja a levegő irányát, és a kültéri egységen keresztül a tulajdonképpen a külteret kezdi el hűteni, így a normál esetben a hűtés melléktermékeként keletkező hő befelé áramlik a helyiségekbe.

Mikor érdemes úgy dönteni, hogy a fűtő hűtő klíma lesz a jó megoldás?

A fűtés klímával jó megoldás lehet nem csak lakhelyünk, de akár munkahelyünk, nyaralónk, vagy raktárunk felfűtésére, de hogy mikor jó döntés klímával fűteni, azt esete válogatja. Érdemes fontolóra venni a fűtő hűtő klíma beszerelését olyan ingatlanok esetében, ahol nem lehetséges a vezetékes gáz bekötése, vagy ha a büdzsénk nem lenne elég a teljes gázfűtés rendszer kialakítására. De ritkán használt helyiségek esetében egyáltalán nem gazdaságos konvektoros fűtést beszerelni. Tipikusan ilyen a nyaraló, a raktár, de a ritkábban használt vendégszobák is. Ezekben az esetekben kézenfekvő megoldás a jóval gazdaságosabb fűtés klímával.

Mennyire hatékony a fűtés klímával?

Sokan hiszik úgy, hogy a fűtés klímával nem lesz annyira hatékony, mint ha gázfűtéssel vagy villanykonvektorral fűtenénk be a lakást. Ha azonban az igényeinknek és a befűtendő helyiség méreteinek és szigeteltségének megfelelő teljesítményű fűtő hűtő klíma kerül beszerelésre, a fűtés tökéletesen kielégítő lesz.

Ráadásul a fűtés klímával sokkal gyorsabb a szokásosnál. Ha radiátorral, padlófűtéssel vagy gázkályhával fűtünk be, akár órákig is eltarthat, mire befűtjük a teljes helyiséget. Ezel szemben a klíma berendezés a bekapcsolás után másodpercekkel 50°C-os levegőt is képes kibocsátani. Szintén a fűtő hűtő klíma mellett szól, hogy programozható: WiFi segítségével akár távolról is bekapcsolható, így már befűtött szobába érhetünk haza, ha kedvünk tartja. A kifújt meleg levegőnek pedig a hőmérséklete és az erőssége is szabályozható.

Egy hűtő fűtő klíma már sokkal egyszerűbben beszerelhető, mint egy fűtésrendszer. Továbbá a modern, fűtésre optimalizált klímák már rendkívül takarékosak is az energiával.

A hagyományos fűtőberendezésekkel ellentétben a klíma egy kis méretű kompakt készülék, amely egyszerre képes hűtésre és fűtésre, így nem foglal el annyi helyet, mint egy kazán, gázkonvektor vagy radiátor, de ha szeretnénk, akár a falra vagy a plafon közelébe is felszerelhetjük, így egyáltalán nem lesz része a mozgásterünknek.
A fűtés klímával biztonságos is, ezzel a módszerrel ugyanis nem kell tartanunk a magas szén-monoxid koncentráció okozta mérgezéstől.

Egy jól megválasztott klímával más alternatívákhoz képest akár 15%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatunk, ami egyrészt a költségvetésünknek kedvez, másrészt pedig az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti. Egy jó klímaszerelő szakember figyelembe veszi a beszerelés megtervezésekor a gazdaságossági és energiatakarékossági szempontokat is.

fűtés klímával

Milyen klímák alkalmasak fűtésre is?

Tulajdonképpen a hagyományos klímák is használhatóak fűtésre, csak nem gazdaságosak. Természetesen lehet velük fűteni, de hosszú távon egy teljes téli szezonon át nem éri meg fűtésre használni őket, ugyanis minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál rosszabb lesz a klíma készülék hatékonysága, annál több áramot fog fogyasztani. A hagyományos klímákat + 5 °C-ig érdemes használni, ennél hidegebb hőmérséklet esetén már nem éri meg üzemeltetni. A fűtésre is optimalizált fűtő hűtő klíma azonban +15 °C-ig is képes ideális energiafelhasználással működni, a kimondottan fűtésre, téli hidegre tervezett klíma berendezések akár -25 °C-ig képesek energiapazarlás nélkül befűteni a helyiségeket.

Mivel Magyarországon az ilyen hideg hőmérséklet egyre ritkább, és az éghajlatváltozás miatt valószínűleg még ritkább lesz, egyre inkább kézenfekvő megoldásnak tűnik az új építésű otthonokban a fűtés klímával történő megoldása.

Nagy belmagasságú városi lakásokban gondolni kell arra is, hogy minden egyes méter magassággal még egyszer annyi köbméter levegőt kell majd felfűteni, amennyi a szoba alapterülete, ezért érdemes megfontolni egy nagyobb teljesítményű klíma beszerelését. ezért jellemzően a nagy teljesítményű klíma szerelés Budapest régi típusú bérházaiban nagyon gyakori.

A kávé története

Először a kávé, és csak aztán csinálunk minden mást. A kávé története.

Ismerd meg közelebbről a fekete csodát, ami minden reggeledet beindítja. Bemutatjuk kávé eredetét, előállítását és elkészítési módjait.

Tovább olvasom

Mire jó a gyümölcskristály

Mire jó a gyümölcskristály?

Az egészséges életmód és a bio élelmiszerek rajongói közt kezd egyre ismertebbé válni a gyümölcskristály illetve a zöldségkristály, amit elsősorban táplálékkiegészítőként alkalmaznak. A színes kristályok ízletesek, desszertként vagy akár fűszerként is alkamazhatóak és mindenekelőtt magas tápértékkel rendelkeznek. A gyümölcskristályok teljes mértékben ökológiai eredetűek, vegyszerek és szintetikus adalékanyagok nélkül készülnek.

Tovább olvasom

növényi tej

A növényi tejek világa

Napjainkban egyre elterjedtebbek a növényi tejek több szempontból is. Elsősorban a tejallergia és a tejcukor érzékenység, valamint a laktóz intolerancia miatt. A másik fő oka a vegán étrend, életforma egyre szélesebb körben való elterjedése.

Tovább olvasom