Egy klíma beszerelés kalandos kálváriája

Faluról – ha úgy tetszik, az Isten háta mögül – költöztünk be a Budapest agglomerációjába egy új építésű lakásba. Azelőtt egy gyönyörű vályogházban laktunk, amit a szüleimtől örököltem, és kiválóan tartotta a hőmérsékletét. Sosem volt túl melegünk, és soha nem fáztunk. De a munkám Budapestre szólított minket családostul, ezért felköltöztünk Érdre. Az új házban gázfűtés volt, és bár kacérkodtunk a klíma beszerelés gondolatával, hamar elvetettük, mert úgy voltam vele, hogy a klíma nem létszükséglet, hiszen eddig is jól elvoltunk nélküle.

Április végén költöztünk be, kellemes 20 fokos időben, és boldogan vettük birtokba a házat és a kertet, Én pedig elégedetten indultam minden reggel a mindössze 15-20 perces utamra munkába. Azonban mikor eljött a június, a júniussal együtt az első kánikula hullám is megérkezett, elviselhetetlen hőséget hozva.

Klímakalipszis a köbön

Hamar rá kellett jönnünk, hogy a csodás új családi fészkünk nagyon előnytelenül van tájolva és szigetelve. A régi vályogházak építői tényleg tudtak valamit. Napközben is borzalmas volt a meleg, kiváltképpen a tetőtéri hálószobánkban, ahol éjszaka sem tudtunk aludni a feleségemmel. Lerúgtuk magunkról a takarót, néha az éjszaka közepén keltünk fel, hogy egy-egy törölközőt bevizezzünk magunknak a csap alatt, és magunkra terítsük, néha kínunkban az éjszaka közepén fagyiztunk a gyerekekkel együtt. Ennek persze a kis 5 és 7 éves gyerekeim nagyon örültek, de én a kialvatlanságtól rosszul teljesítettem a munkában. Egy ízben annyira elegünk lett a “szaunázásból”, hogy a feleségemmel fogtuk az ágyneműnket, levittük a kertbe és ott éjszakáztunk. Romantikus is lehetett volna, de akkor nem voltunk túl boldogok. Aznap éjjel a csillagok alatt a hálózsákban fekve megbeszéltük, hogy ez így nem mehet tovább; be kell szereltetnünk egy klímát.

Klíma beszerelés gyorsan

Klíma beszerelés a nyár közepén? Jaj, de édi.

Számítottunk rá, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de arra nem, hogy milyen Canossa járást kell véghezvinnünk, hogy meglegyen a klímánk. Foglalt volt minden klímaszerelő. Azelőtt sosem volt légkondicionálók, és nem tudtuk, hogy ahogy a dinnyének meg a síelésnek is van fő szezonja, úgy klímaszerelésnek is, és ez bizony a nyár. Nyáron a legtöbb klíma használatban van, emiatt ilyenkor történik a legtöbb meghibásodás. Ez azzal jár, hogy a város minden lakója számára hirtelen szent grállá váló klímaszerelés Budapest összes klíma szerelőjét látástól mikulásig betáblázza. Végül a Google keresés huszadik vagy talán harmincadik oldalán találtunk egy klímaszerelőt, akinek belátható időn belül belefért az életébe egy igényfelmérés és egy klíma felszerelés is.

Sajnos csak egy héttel később tudott jönni, de addigra már úgy éreztük, hogy minden mindegy, csak jöjjön valaki. Arra az egy hétre felszerelkeztünk szúnyogriasztóval, és sátrat vertünk a kertben; egyet magunknak, egyet a gyerekeknek, hogy legyen hova menekülni, ha már végképp nem bírjuk.

És mégis mibe fog a klíma beszerelés kerülni nekünk?

Úgy vártuk hát a klímaszerelőnket, mint a Messiást. Miután a szakember felmérte a terepet, egy halvány “ó, tudtam” – típusú mosoly suhant át az arcán. Látszott, hogy látott már olyan rossz elosztású (vagy szigetelésű?) lakást, mint a miénk. De engem csak az érdekelt, vajon mennyi lesz a vérnyomásom, amikor megtudom, mennyi lesz a teljes költség.

Amikor megkaptuk a klíma beszerelés árajánlatát, a végösszegtől az amúgy sem túl sok hajamból jó pár szál kihullott. Szerencsénkre a klíma szerelő látva szorult helyzetünket, valószínűleg megsajnált minket, mert a készülék és a beszerelés ára mellé adott egy ajánlatot arra az esetre is, ha mégis hűtő-fűtő klíma mellett döntenénk, továbbá megbecsülte az éves kötelező karbantartások értékét, és egy-egy esetleges klíma tisztítás költségét is. Ezen a ponton úgy elárasztották a fejemet a számok, hogy még több okom volt a kopaszodásra. Főleg a hűtő-fűtő klíma ötlete gondolkodtatott el, mert bár nem értettem a klímákhoz, de arról azért már hallottam, hogy a klímás fűtés télen még gazdaságosabb is lehet, mint a gáz. De bizonytalan voltam, mert már volt kiépítve gázfűtésünk.

Klíma beszerelés ára

Fűtés klímával? Hát legyen.

Az a szerencsém, hogy a feleségem a könyvelők gyöngye, aki rendkívül precízen tud kiszámolni bármit. Leült hát egy órára, és komótosan a klíma beszerelés költségével, a szerelő által javasolt klíma teljesítményével és a lakásunk beltereinek térfogatával számolva kikalkulálta a várható energiafelhasználást és költségeket. Az eredményt összevetette a távfűtés várható költségével. A feleségem számításai arra mutattak, hogy jobban fogunk járni egy hűtő-fűtő klíma beszerelésével, mintha gázfűtést használnánk télen, nyáron pedig klímát hűtésre. Heuréka élménytől mámorosan és csillogó szemekkel magyarázta nekem, hogy még akkor is, ha beüt a ménkű, és meghibásodik a készülék, a klíma javítás költségével együtt is jobban jövünk ki anyagilag. Kicsit hitetlenkedve néztem rá, de neki többnyire igaza szokott lenni a számokkal kapcsolatban. Így hát beadtam a derekam. Beszereltettük tehát a klímás fűtést.

Ez tavaly július végén történt. Mikor e sorokat írom, már április van. És jelentem: azóta is elégedett vagyok, valahányszor ránézek a számláinkra, gázt pedig egyáltalán nem kellett használnunk télen. A készülék és a beszerelés árát nemsokára behozzuk azzal az összeggel, amit megspórolunk így a fűtésen. Nincs többé szauna a hálószobánkban, és nem is fáztunk télen. Nyárra pedig úgy tervezzük, hogy az eddigi apartmanos nyaralásainkkal ellentétben sátorozni megyünk. Valahogy megszerettük.

 

Képek forrása: Pexels.com