klíma telepítés

Drága dolog egy klíma otthonra?

Egy klíma telepítés a lakásunkba ma már egyre kevésbé tekintendő rongyrázásnak, sőt, okos és gazdaságos döntésnek számít, és nemcsak a lakás hűtésére, hanem fűtésre is használhatjuk télen. De mit kell tudni a klímákról, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket?

Hogyan működik a klíma?

A folyadékok párolgása endoterm folyamat. Az endoterm reakciók során az anyag hőt vesz fel a környezetéből, és ettől a környezet lehűl. A párolgó folyadék tehát hűti a környezetét, ezért izzadunk: a bőrön elpárolgó izzadtság hűti az emberi testet.

A klimatizálás is ezen alapszik. 1820-ban Michael Faraday fizikus felfedezte, hogy a sűrített, cseppfolyós ammónia elpárologtatása olyan mennyiségű hőt von el a környezettől, amivel már hűteni is lehet. Faraday a felfedezés megtételekor még nem gondolt lakóhelyek hűtésére, de a mai hűtőszekrények működési elve mind a mai napig Faraday megfigyelésein alapul. 

A mai modern légkondicionálók ősét Faraday munkássága alapján Willis Carrier amerikai mérnök alkotta meg. Ez a páratartalmat szabályozó készülék azonban óriási méretű volt, és ráadásul gyúlékony gázokkal működött, így akkoriban még csak ipari felhasználásra szánták.

A mai modern háztartási légkondicionálót Thomas Midgley, Jr. gépészmérnök tette biztonságossá azzal, hogy freongázt kezdett használni a korábbi gyúlékony töltet helyett, ezzel lakossági felhasználásra alkalmassá téve a találmányt. Ezután már elkezdett a légkondicionáló szélesebb körben elterjedni, de még mindig nem számított mindennaposnak.

Az egyre gazdaságosabb modern légkondik hódítása

A régebbi típusú készülékek még csak ki- és bekapcsolással működtek (azaz egy fokozaton: vagy hűt, vagy nem) vagy kézi szabályozáson alapultak, ez jelentős energiafelhasználást igényelt, nem lehetett takarékosnak mondani. Ezzel szemben a ma kapható modern légkondicionálók ma már többségében inverterrel ellátott klímák. Az inverter egy olyan egység, amely segítségével a légkondicionáló a környezet hőmérsékletéhez tudja igazítani a kapacitását, vagyis konyhanyelven szólva csak annyira hűt, amennyire meleg van. Az inverteres készülékek sokkal takarékosabbak az energiával, mert a klíma így mindig csak pont akkora teljesítménnyel működik, amekkora szükséges a kívánt hőmérséklet előállításhoz, így ma már nagyon takarékosan légkondicionálhatunk.

Fűtés klímával? Igen!

A légkondicionálókról még mindig az él köztudatban, hogy a légtér hűtésére használt berendezések, de egyre inkább elterjednek az olyan klímák, amik fűtésre is alkalmasak. Az úgynevezett hűtő-fűtő klíma a hűtésen túl az egyik legjobb ár-érték arányú fűtési eszközzé lépett elő. Ugyanis alapvetően az elektromos áramból előállított hőenergia sokkal drágább, mint a gázból előállított hő. Ezért a fűtés és vízmelegítés elektromos berendezésekkel (pl. kazánnal) méregdrága mulatság. A modern fűtésre is alkalmas klíma azonban sokkal költséghatékonyabban képes fűteni egy rendkívül egyszerű megoldással: hogyha kint alacsonyabb a hőmérséklet, mint bent, megfordítja a légáramlás irányát, és a kültéri egységen keresztül a tulajdonképpen elkezdi “hűteni az utcát”, így az alapesetben a hűtés melléktermékeként keletkezett hő befelé fog áramlani a szobákba. Egyszerű és energiahatékony megoldás ez. Ezért új építésű lakások esetében érdemes megfontolni a teljes hűtés-fűtés rendszer kivitelezését klímával, így a két feladatra csak egy berendezést kell telepíteni.

Mennyibe kerül egy klíma beszerelés?

Amikor megpróbáljuk belőni, hogy mekkora költséggel fog járni számunkra egy klíma, nem elég a vételárra és a beszerelésre gondolni, azzal is számolni kell, hogy az üzemeltetés mennyi költséggel jár majd. Könnyen lehet, hogy egy magas költségű berendezéssel és beszereléssel hosszú távon olcsóbban jövünk ki, mint egy kisebb készülékkel, vagy ha csak hűtésre használnánk a klímánkat. 

A klíma beszerelésének költsége, illetve a készülék típusának meghatározása(ami a lakás tulajdonságain múlik) többtényezős kérdés. Amennyiben klímaszerelő szakemberre bízzuk a munkát, a szerelő helyszíni felmérés során eldönti, milyen klíma volna az adott lakásba a legalkalmasabb, és ez alapján tesz egy árajánlatot. A terepszemle során azt is figyelembe kell vennie, hogy a klimatizálni kívánt lakásban élőknek mik az igényei. Legkésőbb ekkor kell eldönteni, hogy csak nyári hűsölésre vagy télen fűtésre is szeretnénk használni a klíma berendezést.

Mindig kérjük ki egy klíma szerelő véleményét!

Érdemes szakemberre bíznunk a kiválasztást, mert a helyszíni terepszemle során felmérik azt is, hogy a helyiségek mely tulajdonságai befolyásolják majd a későbbiekben a légkondicionálás minőségét: ellenőrzik például a szigetelés állapotát, hogy mennyire egybefüggőek a légterek a lakásban. De az is számít, mire használják majd a helyiséget, mert bizonyos tevékenységek, pl. a teregetés a helyiségben megnövelik a klíma tisztítás szükségességének gyakoriságát. Mindezek figyelembevételével ajánlják meg a lehető legköltséghatékonyabb megoldást az adott lakásra. Az ilyen állapotfelmérés általában ingyenes, és egy igényes, a lakás adottságait figyelembe vevő helyszíni felmérés után a klimatizálás nemcsak hűsítő, de pénztárcabarát is lesz, mert a háztartás össz energiafelhasználását is kedvezőbbé teszi majd. A takarékosság pedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben és az elszálló rezsiárak mellett nagyon fontos szempont. A megfelelő körültekintéssel kivitelezett klímaszerelés Budapest lakosainak hosszútávon lehetőséget kínál a rezsi csökkentésére.

Klimatizálás, fűtés takarékosan 

Egy megfelelő klíma alkalmas arra is, hogy télen fűtsünk is vele. Egy jól kiválasztott hűtő-fűtő klímával más típusú fűtőberendezésekhez képest akár 15%-kal több energiát is megspórolhatunk, ami nemcsak a családi kasszának kedvez majd, de a környezetünknek is jobbat teszünk vele. Egy jó klímaszerelő szakember a beszerelés előtt figyelembe veszi takarékossági szempontjait is: kérjük ki erről szakvéleményét.

Számítani kell arra is, hogy a klímát minimum évente karbantartatni kell, ennek is van költsége, azonban azzal az összeggel együtt, amit évente megspórolhatunk a klimatizáláson, ez nem lesz olyan sok. A klíma javítás, karbantartás elmulasztása sosem kifizetődő: a klímánkkal törődni kell.

Amennyiben fontos tényező a pénz, érdemes tudni, hogy a klímánkra akár támogatást is kérhetünk az államtól. Ugyanis bizonyos feltételek mellett az Otthonfelújítási program keretében nyújtott állami támogatás klímára is igényelhető. Utólagos visszatérítésről van szó, tehát már a felújítás megtörténte után lehet visszaigényelni az összeget. Ennek részleteiről az Otthonfelújítási Program leírásában tájékozódhatunk.