Logikai játékok felnőtteknek

Logikai játékok felnőtteknek (agyfejlesztő)

A logikai játékokat gyermekeknek szokás ajánlani, hogy fejlesszék általa a készségeiket, ám a logikai játékok felnőtteknek is örömet okoznak.

A klasszikus logikai játékok – egy ördöglakat vagy egy Rubik-kocka – olyan készségeket fejlesztenek már kiskorban, ami a felnőtt életünk során megkönnyíti majd a döntéshozatalainkat és olyan döntési mechanizmusokat alakít ki, amik által később könnyen meg tudjuk találni a legegyszerűbb megoldásokat mindennapi logisztikai feladatainkra, életszervezésünkre is. Gyermekkorban az agyunk ugyanis még formálható, ekkor alakul ki a legtöbb olyan idegi kapcsolat, ami később a logikus gondolkodásban segít majd, ezért biztatjuk a gyerekeket arra, hogy játsszanak logikai játékokkal. Felnőttként is élvezni tudjuk egy jó társasjáték vagy trükkös kirakós megoldását, ám a felnőtteknek szóló logikai játékok hasznosak is lehetnek, nem csak szórakoztatóak.

A gyerekek számára fejlesztő logikai játékok felnőtteknek agyi karbantartó eszközök

A tanulást és az önfejlesztést akkor csináljuk jól, ha sosem fejezzük be. Nem érdemes a készségfejlesztésre befejezett folyamatként tekinteni, amivel harmincas éveinken túl már nem foglalkozunk. Ezt igazolni látszanak azok az idős matuzsálemek, akik a mai napig szellemileg frissek, és elkerüli őket a demencia. A titkuk pedig valószínűleg az, hogy még egészen idős korban is vállalnak olyan szellemi feladatokat, amik gyerekkorban még fejlesztésre alkalmasak, például új nyelveket sajátítanak el vagy új hangszeren tanulnak meg játszan. Ugyanilyen agytornát igénylő kihívásnak számítanak a logikai játékok felnőtteknek. A logikai játékokért rajongó felnőttek tehát tudnak valamit.

Logikai játékok

Ókori logikai játékok felnőtteknek

A logikai játékok és társasjátékok az ókor óta velünk vannak. A ma is népszerű go játék már négyezer éves. A veichi néven is ismert stratégiai táblajáték az 5-7. század között Koreába is eljutott, és elsősorban a felsőbb osztály tagjai között volt kedvelt szórakozás. A go a sakkhoz hasonló stratégiai játék, azonban a szabályai jóval egyszerűbbek és letisztultabbak – ez lehet az oka annak, hogy a mai napig népszerű. A go-hoz hasonló, leginkább emberi logikát igénybe vevő játékok általában pár egyszerű szabályra épülnek, és nem tartozik hozzájuk dobókocka, vagy nem múlik az eredményük sem azon, milyen lapokat húztunk, azaz semmilyen szerencsén vagy sorsoláson alapuló elemet nem tartalmaznak: ezekkel dolgozik a legtöbbet az emberi elme.

Go-tábla logikai játék felnőtteknek

Go-tábla

Mik a legjobb agyfejlesztő logikai játékok felnőtteknek?

Rubik-kocka

Ha mindig is rajongtál a logikai játékokért, és szeretnél újakat felfedezni, vagy ellenkezőleg, sosem foglalkoztatott a játékok világa, de úgy érzed, hogy jó volna megtanulni játszani és játszva okosodni, első körben a Rubik-kocka kirakását érdemes megtanulni. A Rubik-kocka megoldását minden magyarnak illene ismernie. A Rubik-kockával érthetjük meg a legkönnyebben alapszinten, hogyan működnek az algoritmusok, és ha már megtanultunk egy kirakási módot, elkezdhetünk kísérletezni is vele. A Rubik-kockának sok megoldása létezik, és ha úgy éreznéd, magasabb szintre lépnél, léteznek a Rubik kockán alapuló bonyolultabb logikai játékok felnőtteknek: olyan kockák, vagy más sokszögek, amelyek többsorosak, például nem 3×3 kockából áll egy oldaluk, hanem mondjuk 6×6-ból vagy akár 12×12-ből.

Az alábbi videóban a faékegyszerű 1×1-es kockától a különböző formákon át egészen a sudokuval kombinált Rubik-kockáig mutatja meg egy youtuber, milyenek léteznek:

Mankala

Klasszikus társasjátéknak számít a mankala, ez a furcsa tálca, amiben mélyedések vannak, amikbe kavicsokat kell rakosgatni. A játék során a kezdeti kiinduló helyzetben még minden mélyedésben ugyanannyi kövecske van, majd ez fokozatosan, lépésről lépésre változik. A mankalához hasonló játékok tisztán matematikai jellegű logikai játékok felnőtteknek, amelyek folyamatos fejszámolásra késztetnek. Így tehát ezeknél a játékoknál sem múlik semmi a szerencsén, többek között a logikai készségek fejlesztésére kiválóan alkalmas.

Háromdimenziós kirakós logikai játékok

A klasszikus képkirakós játékok nem annyira a logikán, mint inkább a türelmen alapulnak. Léteznek azonban olyan három dimenziós kirakók, amelyeknél látszólag véletlenszerű formákból kell összeállítani egy térbeli formát, például háromszöget, vagy akár egy egész épületet. Ezeka logikai játékok már nagyban fejlesztik az ember térlátását, éppen ezért az ilyen kirakók kiváló választás felnőtteknek is.

Ördöglakatok

Az ördöglakat hagyományosan erős drótokból készített, hajlított formákból áll, melyeket összeakasztottak, a feladat pedig az, hogy valahogy szétszedjük. A hagyományos drótból készült típusokon túl léteznek ugyanezen az elven alapuló, néha egészen míves kivitelű, különleges ördöglakatok, melyeket megirigyelhetne akár a Da Vinci-kód szerzője is.

 

Sudoku, mint logikai játék felnőtteknek

A sudokuk a legegyszerűbb logikai játékok felnőtteknek, amelyekhez eszköz sem nagyon szükséges, online is játszható. A sudokuban a játék célja, hogy a 9×9 kockára osztott sudoku mezőbe egytől kilencig írjuk be a számokat úgy, hogy egy szám csak egyszer szerepeljen minden sorban és minden oszlopban is. Mindeközben arra is figyelni kell, hogy a 9 kis négyzetre osztott kisebb mezőket, amiből a teljes mező áll, szintén úgy töltsük ki, hogy minden szám egyszer szerepelhet csak benne. Igazi fejvakarós logikai játék, amiből szerencsére van kezdő, haladó és emelt szint. Ezen az oldalon online is játszhatunk.

Szabadulószobák

A legmenőbb, egész embert kívánó logikai játékok felnőtteknek a szabadulószobák, melyek az utóbbi években gombamód elszaporodtak Budapesten is. A különböző tematikájú szabadulószobák között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A horroros, Harry Potteres, börtönből kiszabadulós, vagy akár bombahatástalanítós feladatok időre mennek, még nagyobb nyomást helyezve a játékosokra. Így hatékonyan fokozzák a szellemi teljesítőképességet stresszhelyzetben.