fűtés klímával

Fűtés klímával – miért, mivel és hogyan?

Nem is olyan régen a klímát többnyire kizárólag a lakásunk hűtésére használtuk, míg a fűtőberendezéseket télen fűtésre. Joggal merült fel a kérdés, hogy miért is az a világ rendje, hogy a beltéri hőmérséklet szabályozást két különböző készülékkel kivitelezzük. Sokan nem gondolnak rá, hogy a fűtés klímával is lehetséges. Ha újonnan építünk házat, már lehetséges megoldás a hőmérsékletszabályozásra, hogy fűtő hűtő klíma beszerelését vesszük fontolóra, és nem is létesítünk külön berendezést fűtésre. Ezzel a megoldással hosszútávon sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

A fűtés során a klímaberendezés a kintről beáramló levegőt használja fel ugyanúgy, mint a hűtés esetében. A kültéri egységből beáramló levegőt a a hűtő fűtő klíma egy hőszivattyú segítségével alakítja át meleg levegővé. A készülék beltéri egysége ezzel a levegővel fűti fel a helyiségeket.

Miért olcsóbb a fűtés klímával?

Normál esetben az elektromos árammal előállított hő sokkal többe kerül, mint a gázból előállított hő. Ezért elektromos kazánnal vagy más elektromos fűtőberendezéssel nagyon drága úri huncutság a fűtés és a vízmelegítés. Szerencsére a modern fűtő hűtő klíma sokkal hatékonyabban képes előállítani a hőt egy nagyon egyszerű megoldással: amennyiben odakint hidegebb van, mint bent, megfordítja a levegő irányát, és a kültéri egységen keresztül a tulajdonképpen a külteret kezdi el hűteni, így a normál esetben a hűtés melléktermékeként keletkező hő befelé áramlik a helyiségekbe.

Mikor érdemes úgy dönteni, hogy a fűtő hűtő klíma lesz a jó megoldás?

A fűtés klímával jó megoldás lehet nem csak lakhelyünk, de akár munkahelyünk, nyaralónk, vagy raktárunk felfűtésére, de hogy mikor jó döntés klímával fűteni, azt esete válogatja. Érdemes fontolóra venni a fűtő hűtő klíma beszerelését olyan ingatlanok esetében, ahol nem lehetséges a vezetékes gáz bekötése, vagy ha a büdzsénk nem lenne elég a teljes gázfűtés rendszer kialakítására. De ritkán használt helyiségek esetében egyáltalán nem gazdaságos konvektoros fűtést beszerelni. Tipikusan ilyen a nyaraló, a raktár, de a ritkábban használt vendégszobák is. Ezekben az esetekben kézenfekvő megoldás a jóval gazdaságosabb fűtés klímával.

Mennyire hatékony a fűtés klímával?

Sokan hiszik úgy, hogy a fűtés klímával nem lesz annyira hatékony, mint ha gázfűtéssel vagy villanykonvektorral fűtenénk be a lakást. Ha azonban az igényeinknek és a befűtendő helyiség méreteinek és szigeteltségének megfelelő teljesítményű fűtő hűtő klíma kerül beszerelésre, a fűtés tökéletesen kielégítő lesz.

Ráadásul a fűtés klímával sokkal gyorsabb a szokásosnál. Ha radiátorral, padlófűtéssel vagy gázkályhával fűtünk be, akár órákig is eltarthat, mire befűtjük a teljes helyiséget. Ezel szemben a klíma berendezés a bekapcsolás után másodpercekkel 50°C-os levegőt is képes kibocsátani. Szintén a fűtő hűtő klíma mellett szól, hogy programozható: WiFi segítségével akár távolról is bekapcsolható, így már befűtött szobába érhetünk haza, ha kedvünk tartja. A kifújt meleg levegőnek pedig a hőmérséklete és az erőssége is szabályozható.

Egy hűtő fűtő klíma már sokkal egyszerűbben beszerelhető, mint egy fűtésrendszer. Továbbá a modern, fűtésre optimalizált klímák már rendkívül takarékosak is az energiával.

A hagyományos fűtőberendezésekkel ellentétben a klíma egy kis méretű kompakt készülék, amely egyszerre képes hűtésre és fűtésre, így nem foglal el annyi helyet, mint egy kazán, gázkonvektor vagy radiátor, de ha szeretnénk, akár a falra vagy a plafon közelébe is felszerelhetjük, így egyáltalán nem lesz része a mozgásterünknek.
A fűtés klímával biztonságos is, ezzel a módszerrel ugyanis nem kell tartanunk a magas szén-monoxid koncentráció okozta mérgezéstől.

Egy jól megválasztott klímával más alternatívákhoz képest akár 15%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatunk, ami egyrészt a költségvetésünknek kedvez, másrészt pedig az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti. Egy jó klímaszerelő szakember figyelembe veszi a beszerelés megtervezésekor a gazdaságossági és energiatakarékossági szempontokat is.

fűtés klímával

Milyen klímák alkalmasak fűtésre is?

Tulajdonképpen a hagyományos klímák is használhatóak fűtésre, csak nem gazdaságosak. Természetesen lehet velük fűteni, de hosszú távon egy teljes téli szezonon át nem éri meg fűtésre használni őket, ugyanis minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál rosszabb lesz a klíma készülék hatékonysága, annál több áramot fog fogyasztani. A hagyományos klímákat + 5 °C-ig érdemes használni, ennél hidegebb hőmérséklet esetén már nem éri meg üzemeltetni. A fűtésre is optimalizált fűtő hűtő klíma azonban +15 °C-ig is képes ideális energiafelhasználással működni, a kimondottan fűtésre, téli hidegre tervezett klíma berendezések akár -25 °C-ig képesek energiapazarlás nélkül befűteni a helyiségeket.

Mivel Magyarországon az ilyen hideg hőmérséklet egyre ritkább, és az éghajlatváltozás miatt valószínűleg még ritkább lesz, egyre inkább kézenfekvő megoldásnak tűnik az új építésű otthonokban a fűtés klímával történő megoldása.

Nagy belmagasságú városi lakásokban gondolni kell arra is, hogy minden egyes méter magassággal még egyszer annyi köbméter levegőt kell majd felfűteni, amennyi a szoba alapterülete, ezért érdemes megfontolni egy nagyobb teljesítményű klíma beszerelését. ezért jellemzően a nagy teljesítményű klíma szerelés Budapest régi típusú bérházaiban nagyon gyakori.