tökéletes macaron recept

Tökéletes macaron recept

Sokan félnek a macaron készítésétől, mert vannak buktatói ennek a francia csoda desszertnek. Pedig ha néhány alapszabályra odafigyelünk (mint minden receptnél), akkor semmi gond nem történhet. Ami plusz érv a macaron készítés mellett, hogy elképesztően dekoratív, bármilyen ízben elkészíthető, sokoldalúan díszíthető, kiváló desszert és ajándékba is tökéletes lehet. Egy szó, mint száz ugorjunk fejest a macaron készítés rejtelmeibe.

A macaron készítés 5 titka

Pontos mérés – minden gramm számít

Alapvetően a cukrászatnak az első számú törvénye, hogy mindent pontosan ki kell mérni, tartani az előírt hőfokot, elkészítési módot. Ez a macaron készítésnél hatványozottan igaz. 1-2 grammnyi eltérés is ronthat vagy tönkreteheti a végeredményt. Arra is figyelni kell, hogy az edény falán vagy a habverőn ne maradjon semmi, hiszen az előírt mennyiségek pontossága a legfontosabb.

Cukorszirup

A cukorszirupnál is a hőfok pontossága a kulcs, ha tökéletes macaront szeretnénk. 118-120 fokos cukorszirupot kell használni, ezt maghőmérővel/cukorhőmérővel lehet megállapítani, majd a szirupot, nagyon lassan, szinte cseppenként kell adagolni a tojáshoz.

Páratartalom

A macaron a száraz levegőt szereti, a pára egyáltalán nem tesz neki jót. Így, ha macaron készítésbe kezdetek, semmiképp ne főzés közben tegyétek, amikor folyamatosan párolog az ételből a nedvesség.

Keverés

A tojásfehérjét (mint minden más esetben) nagyon óvatosan kell a masszába keverni, hogy ne törjön össze. Arra viszont figyelni kell, hogy teljesen el legyen keverve, mert ha nincs akkor habcsók lesz a macaronból és törni is fog.

Sütés

A macaront csak akkor szabad betenni az előmelegített sütőbe, amikor megszáradt a teteje. Ezt az ujjaddal tudod ellenőrizni, ha még hozzátapad a ragacsos tészta, akkor a macaron még nincs sütésre kész állapotban. A tepsit a sütőben középre helyezd el, mert ott éri egyenletesen a hő. A sütési idő kb. 20 perc (sütőtől is függ, de a lényeg, hogy barnulás előtt ki kell venni őket).

Lássuk a hozzávalókat a tökéletes tésztához (ebben az esetben nem cukorszirupot használunk). A macaront bármivel tudjátok ízesíteni, színezni, így olyan krémet készítsetek hozzá, amit kedveltek. Bármilyen sűrű krémmel működik a macaron, csak a fantáziátok és az ízlésetek szab határt!

Tipp: a tojássárgáját valamilyen főzőkrémhez fel tudjátok használni, így semmi nem megy kárba!

 

Macaron tészta:

Hogyan készül a csodás macaron?

A mandulalisztet és a porcukrot belerakjuk egy aprítóba és pár percre elindítjuk a gépet, ezután mehet bele az egy csipet só is. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már kifehéredett, mehet bele a cukor és azzal együtt verjük kemény habbá. Amint kész a kemény hab, elkezdjük részletekben hozzákeverni a mandulalisztes alaphoz. A fent említett tippre figyeljünk keverésnél!

Habzsákba töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire elkezdjük adagolni (kb 2,5-3 centis korongokra). Amint ezzel megvagyunk, párszor óvatosan megütögetjük a tepsit, hogy a légbuborékok távozzanak. Ezután kb fél órára hagyjuk őket száradni. Ahogy megszáradt a tetejük, mehetnek a 150 fokos előmelegített sütőbe 15-20 percre (sütő függő).

Ezután már csak a krém betöltése és az összetapasztás van hátra.

 

Jó étvágyat hozzá!