az ősz sztárja, a sütőtök

Az ősz sztárja, a sütőtök

Az őszi hónapok híres résztvevője sütőtök. Nem véletlen hiszen három nagy előnye is van: egészséges, elérhető áron beszerezhető és az íze is isteni finom. Néhány sütőtök fajtáját főleg dekorációra hasznosítjuk, a tökfaragás és az őszi dekor nem létezne nélküle. A világ minden táján termesztik a sütőtököt, nem véletlen…

A sütőtök tápanyagtartalma és élettani hatásai

Tudományos kutatásokkal támasztották alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás esetén is.

A népi gyógyászatban béltisztítóként is használták, hiszen fogyasztása jótékony hatással van az emésztési gondokkal küszködőkre.

Enyhíti az allergia okozta köhögést, tüsszögést, valamint csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a gyulladásos pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.

Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával többek között csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

A sütőtök felhasználása

Ezerféleképpen felhasználható zöldségről beszélünk és rengeteg híres étel is született az elkészítése során.

Az egyik legnépszerűbb talán a sütőtök pite, amely egy klasszikus amerikai desszert, főleg Hálaadáskor készítik. Az évek során a világ többi részén is elterjedt a pumpkin pie, így már nem csak az amerikaiak kiváltsága.

A sütőtök krémleves is nagy klasszikusnak számít, általában tejszínnel dúsítjuk és pirított tökmag betéttel tálaljuk.

Ami gyerekkorunk nagy slágere és a mai napig hódít, az a klasszikus sült sütőtök. Isteni “mézes” bevonat képződik rá sütés közben és kellemesen édes íze még a gyerekek szívét is melengeti. Sütési ideje, körülbelül 1,5 óra (a darabok méreteitől és a sütőtől függően).

Desszertekhez, köretekhez, valamint vega és vegán ételek készítéséhez is tökéletes alapanyag a sütőtök.

A tökmagolaj

(https://szepsegolaj.hu/termek/podor-tokmagolaj-zalariz/)

Webshopunkban is kapható, prémium minőségű tökmagolajunk igazi egészséges különlegesség.

A tökmagolaj minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb étkezési olaj. Sötétzöld szín, intenzív, diós illat jellemzi.

Nagyon sokoldalú, finom szinte minden saláta variációhoz, vagy leveles zöldsalátára dresszingként. Kiváló továbbá hidegkonyhai készítményekhez, sütőtökleves, krumplisaláta, vagy tojásrántotta tökéletesítésére, de sütemények, torták tésztáját és krémjét is egyaránt megbolondíthatjuk ezzel a varázslatos zöld olajjal.

A tökmagolaj közel fele, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek a zsírsavak tágítják az ereket, az immunitást erősítve ezáltal.

A tökmag antioxidánsokban sem szűkölködik, így is támogatja a szervezet működését.

Az E-, A-, B1–, B2–, B3–, C- és D-vitaminok együttes ereje jótékony hatással bír az emberi szervezet különböző részeire. Így például ezek a vitaminok csökkentik a magas koleszterinszintet, s ezzel az érelmeszesedés okozta betegségek, illetve stroke veszélyét.

Sütőtök evésre fel!