vegán pho leves

Vegán Pho leves

Hogyan készítsünk otthon ínycsiklandóan finom vegán Pho levest?

A vegánoknak sem kell a húsleves élményéről lemondani, hiszen egy jó adag vegán pho leves teljes mértékben helyettesíteni tudja a klasszikus vasárnapi fogást.

Hozzávalók a vegán Pho leves alapléhez

Hozzávalók a levesbetéthez (ízlés/szezonalitás szerint variálható)

  • gomba(fafül, shiitake…)
  • répa
  • cukkini
  • rizstészta
  • brokkoli
  • pak choi

Feltétek

  • újhagyma
  • mungóbabcsíra
  • sült tofu
  • lime
  • ecetes fokhagyma
  • chili
  • friss koriander

Lássunk neki a vegán Pho leves elkészítésének

A vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és gyömbért negyedekre felvágva egy forró, száraz lábosban, kis lángon elkezdjük pirítani 3-5 percig. Ilyenkor adjuk hozzá a fűszereket is. Ezt követően jöhet egy kevés olaj, majd így is pirítjuk a zöldségeket 1-2 percig. Nem kell megijedni, ha a zöldségek odakapnak, de azért figyeljünk, hogy teljesen ne égjenek oda. Majd mindezt felöntjük alaplével (2 liter). Öntsünk bele 3-4 evőkanálnyi szójaszószt és közepes lángon hagyjuk felforrni, majd főni 1 órát.

Miután letelt az egy óra, szűrjük le a levet, és tegyük bele a feldarabolt zöldségeket amit betétnek szánunk. Ha kicsit sótlannak érezzük, egy kis szójaszósz még mehet nyugodtan! Még főzzük így körülbelül fél órát, de addig mindenképp, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Mindeközben a választott feltéteket elkészíthetjük, így mire kész a levesünk, minden meglesz a tálaláshoz!

Jó étvágyat hozzá!

Mit érdemes tudnod a Pho leves történetéről?

A vietnámi pho leves az egyik legismertebb és legnépszerűbb vietnámi étek, amely hosszú történettel és kulturális jelentőséggel rendelkezik.

A pho eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Vietnamot gyarmatosította Franciaország. A francia gyarmati kormányzat a helyi vietnámi konyha főbb elemeit és ízeit kombinálta a saját konyhai hagyományaival. Így született meg a pho, amely a francia húsleves és a vietnámi rizsvermicelli, a fűszerek és az üvegtészta keveréke.

Az első pho levesboltok az 1920-as években jelentek meg Hanoiban, majd később elterjedt Saigonban is. Az élelmiszerhiány és a szegénység miatt azonban a pho leves hozzávalói állandóan változtak. A leves eredetileg marhahúsból készült, de az évek során a szegényebb rétegek inkább baromfi vagy hal alapú pho-t fogyasztottak.

A vietnámi háború alatt a pho az egész országban népszerűvé vált, mivel könnyen elkészíthető, gazdaságos és tápláló volt. A háború után Vietnam egyre nyitottabbá vált a külföldi turisták felé, és a pho a vietnámi konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása lett.

Ma a pho nemcsak Vietnamban, hanem az egész világon elterjedt és népszerű. Az alapanyagok változatosak lehetnek, de a leves alapja mindig ugyanaz marad: rizstészta, húsleves és fűszerek. A pho főzése hosszadalmas és időigényes, de a végeredmény egy gazdag, ízletes és tápláló leves, amelynek íze és aromája a vietnámi konyha kincseinek egyikét jelenti.