vegán pho leves

Vegán Pho leves

Hogyan készítsünk otthon ínycsiklandóan finom vegán Pho levest?

A vegánoknak sem kell a húsleves élményéről lemondani, hiszen egy jó adag vegán pho leves teljes mértékben helyettesíteni tudja a klasszikus vasárnapi fogást.

A pho egy népszerű vietnámi leves, amelyet általában marhahúsból és rizstésztából készítenek. A leves jellegzetes ízét a hosszú főzési idejű alaplé, a fűszerek és a gyógynövények adják. A pho eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, Észak-Vietnamban. Az évek során számos változata alakult ki, amelyek közül a legismertebbek a pho bo (marha) és a pho ga (csirke).

A pho leves alapja egy hosszan főtt marha- vagy csirkealaplé, amelyet általában kardamommal, szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal és fűszernövényekkel ízesítenek. A levesbe rizstésztát és vékonyan szeletelt húst adnak. A tálaláskor friss növényeket (mint pl. koriander, bazsalikom, hagyma), valamint lime-t, csilipaprikát és hozzáadott szószokat (pl. hoisin szósz, sriracha) is kínálnak hozzá.

A vegán pho leves változata azt jelenti, hogy nem tartalmaz húst vagy állati eredetű összetevőket. Ebben a változatban a húst általában tofuval, gombával vagy más növényi alapú proteinekkel helyettesítik. A leves alapja növényi alaplé, amelyet hasonlóan fűszereznek, mint a hagyományos pho-t.

Hozzávalók a vegán Pho leves alapléhez

  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy nagy fej lilahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5-8 centis darab gyömbér
  • gluténmentes (vagy sima) szójaszósz
  • bors
  • szezámmagolaj
  • 2 db fahéj
  • 5-6 db csillagánizs
  • 7-8 db szegfűszeg
  • 2 liter zöldségleves alaplé
  • 1 csomag friss koriander vagy őrölt koriander

Hozzávalók a levesbetéthez (ízlés/szezonalitás szerint variálható)

  • gomba(fafül, shiitake…)
  • répa
  • cukkini
  • rizstészta
  • brokkoli
  • pak choi

Feltétek

  • újhagyma
  • mungóbabcsíra
  • sült tofu
  • lime
  • ecetes fokhagyma
  • chili
  • friss koriander

Lássunk neki a vegán Pho leves elkészítésének

A vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és gyömbért negyedekre felvágva egy forró, száraz lábosban, kis lángon elkezdjük pirítani 3-5 percig. Ilyenkor adjuk hozzá a fűszereket is. Ezt követően jöhet egy kevés olaj, majd így is pirítjuk a zöldségeket 1-2 percig. Nem kell megijedni, ha a zöldségek odakapnak, de azért figyeljünk, hogy teljesen ne égjenek oda. Majd mindezt felöntjük alaplével (2 liter). Öntsünk bele 3-4 evőkanálnyi szójaszószt és közepes lángon hagyjuk felforrni, majd főni 1 órát.

Miután letelt az egy óra, szűrjük le a levet, és tegyük bele a feldarabolt zöldségeket amit betétnek szánunk. Ha kicsit sótlannak érezzük, egy kis szójaszósz még mehet nyugodtan! Még főzzük így körülbelül fél órát, de addig mindenképp, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Mindeközben a választott feltéteket elkészíthetjük, így mire kész a levesünk, minden meglesz a tálaláshoz!

Jó étvágyat hozzá!

Pho levesMit érdemes tudnod a Pho leves történetéről?

A vietnámi pho leves az egyik legismertebb és legnépszerűbb vietnámi étek, amely hosszú történettel és kulturális jelentőséggel rendelkezik.

A pho eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Vietnamot gyarmatosította Franciaország. A francia gyarmati kormányzat a helyi vietnámi konyha főbb elemeit és ízeit kombinálta a saját konyhai hagyományaival. Így született meg a pho, amely a francia húsleves és a vietnámi rizsvermicelli, a fűszerek és az üvegtészta keveréke.

Az első pho levesboltok az 1920-as években jelentek meg Hanoiban, majd később elterjedt Saigonban is. Az élelmiszerhiány és a szegénység miatt azonban a pho leves hozzávalói állandóan változtak. A leves eredetileg marhahúsból készült, de az évek során a szegényebb rétegek inkább baromfi vagy hal alapú pho-t fogyasztottak.

A vietnámi háború alatt a pho az egész országban népszerűvé vált, mivel könnyen elkészíthető, gazdaságos és tápláló volt. A háború után Vietnam egyre nyitottabbá vált a külföldi turisták felé, és a pho a vietnámi konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása lett.

Ma a pho nemcsak Vietnamban, hanem az egész világon elterjedt és népszerű. Az alapanyagok változatosak lehetnek, de a leves alapja mindig ugyanaz marad: rizstészta, húsleves és fűszerek. A pho főzése hosszadalmas és időigényes, de a végeredmény egy gazdag, ízletes és tápláló leves, amelynek íze és aromája a vietnámi konyha kincseinek egyikét jelenti.