forró téli italok

Forró, téli italok

Ha van kihagyhatatlan dolog a télben, az nem más, mint a különböző forró, téli italok fogyasztása, amik testünket és lelkünket is melengetik a hűvös napokon. Itt az idő, hogy szemezgessünk a forró italok tárházából! Vágjunk is bele!

Forró tejkaramell

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • negyed kocka teavaj
  • 4 evőkanál barna cukor

Egy edényben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a cukrot (ügyelve, hogy ne égjen meg), majd óvatosan ráöntjük a tejet. Alaposan megkeverjük, hagyjuk felforrni, majd levesszük és tejszínhabbal (tejhabbal) tálaljuk. Igény szerint alkohollal is meg lehet bolondítani, például barna rummal.

Forró csoki

Mi sem egyszerűbb mint egy fantasztikus forró csoki elkészítése. A végeredmény viszont magáért beszél.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csokoládé (tej-, ét-, fehér)
  • 2,5 dl főzőtejszín

Egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a kockákra tört csokoládét és keverjük, amíg a csokoládé felolvad. A forró csokoládét csészékbe/bögrékbe öntjük és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Forró almaital

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 1 egész fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • fél citrom
  • víz
  • cukor ízlés szerint

Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Az almát egy edénybe tesszük, hozzáöntjük a vizet, fahéjjal, gyömbérrel, és a citrom levével ízesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk és főzzük, amíg az alma meg nem fő. Ezután kivesszük a fahéjat és a többi hozzávalót, majd a vízzel összeturmixoljuk.

Forralt bor

Elképzelhetetlen nélküle a karácsonyi vásár, de otthon is nehézség nélkül elkészíthető. A vörösbort tetszés szerint almaborra, eperborra vagy bármilyen egyéb borra lecserélhetjük. Gyerekeknek is elkészíthető almalével vagy szőlőlével. 🙂

Hozzávalók:

  • 8 dl száraz vörösbor
  • 4 dl víz
  • 1 kk fahéj
  • szegfűszeg ízlés szerint
  • 4 ek cukor vagy méz
  • 4 db csillagánizs

A hozzávalókat egy edényben kb 15 percig forraljuk. Fogyasztásnál ízlés szerint narancsszeletekkel tálalhatjuk.

Forró vanília

Hozzávalók:

  • 1 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél evőkanál keményítő

A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük.

A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük, figyeljünk, hogy ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat.

Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal, esetleg karamellszósszal díszítjük.

Forró rumos almaital

Tökéletes kombináció, tökéletes téli estékre!

Hozzávalók:

  • 50 ml rum
  • 100 ml szűretlen almalé
  • 50 ml almabor
  • csipet őrölt fahéj

Az almalevet forraljuk fel, adjuk hozzá a rumot, almabort és fahéjat.