egészséges étkezés

7+1 tipp az egészséges étkezéshez

Ha te is csatlakozol az egészséges életmódot követőkhöz, akkor most jó helyen jársz. Készültünk néhány hasznos alap tippel, hogy el tudj indulni az úton. Fontos, hogy az egészséges étkezés mellett, a mozgás elkerülhetetlen eleme az életmódváltásnak, így az étkezés mellett erősen ajánlott egy tetszőleges mozgási forma elkezdése.

1. Csökkentsd a só mennyiségét

Eddig te is mindig megsóztad az elkészült ételt vagy éppen alapból már nagyobb mennyiséggel készítetted? Ebben az esetben az első lépés, hogy ettől a rossz szokástól megszabadulj. Főzés közben az eddigi szokásaidtól eltérően, csökkentett só mennyiséget használj, amihez nem is gondolod, milyen hamar hozzá fogsz szokni. A túlzott só fogyasztása akár vesekőhöz vagy szívproblémákhoz is vezethet, így érdemes minél hamarabb felhagyni vele.

2. Édességek fogyasztása

Természetesen itt az elfogyasztott cukor mennyisége az első számú kérdés, aminek rengeteg káros hatása van a szervezetünkre. Az egészséges táplálkozás alappillére a finomított cukor csökkentése vagy megszüntetése. Édességeket maximum hetente 1-2 alkalommal fogyasszunk, ebben az esetben sem étkezések helyett, hanem annak lezárásaként. Az ételeket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet vagy természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). A desszerteket részben váltsuk ki gyümölcsök, magvak fogyasztásával.

3. Zsíros ételek kerülése

Fogyasszunk kevésbé zsíros ételeket, főzéshez használjunk olívaolajat. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, mikrohullámú sütőben készítést, a zsiradékban sütéssel szemben. Különösen fontos ez a keveset mozgó, ülőmunkát végző személyek esetében.

4. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a (főleg nyersen fogyasztott) gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát. Rostok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és minden más hasznos tápanyagot juttathatunk a szervezetünkbe!

5. Napi többszöri étkezés

Itt nem a hagyományos reggeli-ebéd-vacsora kombinációra gondolunk, hanem legalább 4-5 étkezésre, ahol egyik sem nagy mennyiségű, így nem terheljük a szervezetünket. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Csodákra képes a nyugodt, megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés.

6. A köretek

Fehér kenyér helyett mindig teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér kerüljön az asztalra. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, zab, bulgur stb.

7. Tejtermékek

Fogyasszunk rendszeresen savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk, így a 3-as pontnak is eleget teszünk.

 

+1 Víz fogyasztás

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Napi 2-3 liter víz fogyasztása elkerülhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez és ezáltal az egészséges életmód alapja.