Mire jó a gyümölcskristály

Mire jó a gyümölcskristály?

Az egészséges életmód és a bio élelmiszerek rajongói közt kezd egyre ismertebbé válni a gyümölcskristály illetve a zöldségkristály, amit elsősorban táplálékkiegészítőként alkalmaznak. A színes kristályok ízletesek, desszertként vagy akár fűszerként is alkamazhatóak és mindenekelőtt magas tápértékkel rendelkeznek. A gyümölcskristályok teljes mértékben ökológiai eredetűek, vegyszerek és szintetikus adalékanyagok nélkül készülnek.

A gyümölcskristály hasonlóan készül, mint a fagyasztva szárított gyümölcsök, azzal a különbséggel, hogy a gyümölcs- és zöldségkristályok esetében nem alkalmaznak fagyasztást, mert az extrém hideg egyes tápanyagok minőségromlását okozhatja. A módszert vákuumszárításnak nevezik. A vákuumszárítást eredetileg faanyag kiszárításához használták, de élelmiszerek tartósítására is elkezdték alkalmazni olyan ételek esetében, amelyeknél a magas hőmérsékleten történő szárítás károsítaná az ételt.

A tudomány a gyümölcskristály mögött

Hogyan lehetséges a tápérték tökéletes megőrzésével kristályokká szárítani a gyümölcsöket? Már kisiskolásként megtanuljuk, hogy a víz 100 fokon forr fel, de valójában a teljes igazság az, hogy a víz 100 fokon a Föld légkörének nyomásán forr fel. A víz forráspontja ugyanis a légnyomástól függ. Minél alacsonyabb a légnyomás, a víz annál alacsonyabb hőfokon forr fel  – ezért a hegymászók a magashegységekben, ahol alacsonyabb a légnyomás, már kisebb hőfokon is fel tudják forralni a vizet a kávéjukhoz. De ugyanezért nem szabad sisak nélkül a világűrbe lépni – nem tenne jót az egészségünknek, ha a testünk folyadékai légnyomás híján elforrnának.

Hogyan készül a gyümölcskristály?

A vákuumszárításhoz kizárólag friss, érett, vegyszermentes gyümölcsöket és zöldségeket készítenek elő. Hogy minél jobb minőségű legyen a szárítás végén a kész gyümölcskristály tápértéke, a gyümölcsöket és zöldségeket közvetlenül szedés után azonnal feldolgozzák. A feldolgozás során először kiválogatják és feldarabolják, majd előemésztést végrehajtó baktériumokkal oltják be a gyümölcsöket, ezután kerülnek a vákuumkamrába, ahol alacsony nyomás segítségével kristállyá alakítják őket. A vákuumkamra légterében csökkentik a légnyomást, így a termés víztartalma alacsony hőfokon elforr, miközben a tápértéke változatlan marad.

Kiknek ajánlott a gyümölcskristály fogyasztása?

A gyümölcskristályok már a szájnyálkahártyán keresztül is fel tudnak szívódni. Így a bennük lévő tápanyagok az emésztést megkerülve, közvetlenül véráramba jutva azonnal kifejtik a hatásukat a szervezetben. Ezért a gyümölcskristály kiváló táplálékkiegészítő. Ez a gyors felszívódás olyan betegek számára is értékes tényező, akik emésztési nehézségekkel küzdenek, vagy valamilyen betegség, krónikus gyulladás vagy elhúzódó terápia miatt legyengültek. A gyümölcskristályokkal extra tápanyagokat tudnak bevinni a szervezetükbe anélkül, hogy a szervezetük sok energiát használna el az emésztésre. A gyümölcskristályokat fogyaszthatják táplálékallergiások és különleges diétát követők is. Tejmentes, gluténmentes, cukormentes vagy vegán étrendbe is beilleszthetők, és teljesen adalékmentesek. Üveges csomagolásuk környezetbarát.

Milyen gyümölcskristályok léteznek?

A gyümölcskristály készítmények ritkán állnak egyfajta gyümölcsből, a legtöbb különböző gyümölcsök és zöldségek keveréke. A keverékek összeállításánál figyelnek arra, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket  úgy társítsák megfelelő arányokban, hogy teljesen kiegészítsék és támogassák egymás hatásait. Így a gyümölcskristályok között nemcsak narancs vagy épp málna kristályt találhatsz, de olyan keverékeket is, amiket kimondottan immunerősítésre, vérnyomáscsökkentő diéta kiegészítéseként, vagy épp a menstruáció napjainak megkönnyítésére fejlesztettek ki.