növényi tej

A növényi tejek világa

Napjainkban egyre elterjedtebbek a növényi tejek több szempontból is. Elsősorban a tejallergia és a tejcukor érzékenység, valamint a laktóz intolerancia miatt. A másik fő oka a vegán étrend, életforma egyre szélesebb körben való elterjedése.

Milyen egészségügyi kockázata van az állati eredetű tejtermékeknek?

A tejtermékek magas zsírtartalmuk miatt hízlalnak és még tejcukor is van bennük. Még ha alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk, akkor sem tekinthető fogyókúrás élelmiszernek. Az üzletekben található tejtermékek nagy része sajnos nem bio gazdálkodásból származik, ezért a tehenek által elfogyasztott antibiotikumok és hormonok a tejben is benne maradnak, végül pedig a szervezetünkben okoznak károsodást. Állati zsírtartalmuk miatt napi szintű fogyasztásuk növeli a koleszterinszintet. Nyákképző hatásúak, ezért az emésztésben, élelem feldolgozásában zavarokat okozhanak.

Miért jók a növényi tejek?

A növényi tejekkel/termékekkel tökéletesen helyettesíthetők már az állati eredetű termékek. Sokféle változatban és ízben kaphatóak, így ízlés és esetleges allergia szempontjából is lehet válogatni. Nagy előnyük, hogy laktózmentesek és tejfehérjét sem tartalmaznak, így laktózérzékenyek és tejallergiások is bátran fogyaszthatják őket. A tehéntej sokszor tartalmazza az állatnak adott hormonokat és antibiotikumokat, a növényi tejekkel ezek könnyen elkerülhetőek. Remek kalciumforrásnak számítanak és a legtöbb növényi tejtermék még vitaminokat is tartalmaz.

Webshopunkban széles választékban elérhetőek növényi tejtermékek:

Bio cukormentes mandulatej – Kalciumforrás, B2-, B12- és D-vitamint tartalmaz. A B12-vitamin segít csökkenteni a fáradtság érzést.

Mandulaital vaníliával – Kalcium és E-vitamin forrás. Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.

Kókusz főzőkrém – Természetesen édes, és zsírtartalma is csak 9%

Kesudió ital – Kalciumforrás, B2-, B12- és D-vitamint tartalmaz. A B12-vitamin segít csökkenteni a fáradtság érzést.