Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – a szervezetünk “motorjai”

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – a szervezetünk “motorjai”

Szinte a csapból is az folyik, hogy milyen fontos a megfelelő vitamin és egyéb fontos elemek, megfelelő mennyiségű bevitele. Nem véletlen! A világjárvány még jobban rámutatott, mennyit számít, hogyan gondoskodunk magunkról, hogyan táplálkozunk és milyen táplálékkiegészítőket fogyasztunk. Nézzük meg miről is van szó a gyakorlatban!

Hogyan kaphatjuk meg a megfelelő vitaminbevitelt?

Mint a legtöbb folyamatnak a világon, ennek az esetnek is két alapvető opciója van: természetes és mesterséges. A természetes vitaminbevitel, megfelelő étkezés útján történik. Erről egyre többet lehet hallani és olvasni, mert napról napra egyre nagyobb jelentőséggel bír és szerencsénkre egyre több egészségre jótékony hatású élelmiszert találnak. A mesterséges opció, amikor kész táplálékkiegészítőket fogyasztunk, kiegészítve az étkezésünket (természetesen a két opció nem zárja ki egymást). Ebben az esetben nagyon fontos tudni, hogy mik azok a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok amikre szükségünk van, így megfelelően tudjuk táplálni a szervezetünk. Valamint a készítmény minősége is elengedhetetlen tényező. Sajnos rengeteg táplálékkiegészítő termék van a piacon és sok nem a megfelelő minőséggel bír, így nem is adja meg a szükséges bevitelt nekünk.

Természetes gyümölcskristályaink tökéletes táplálékkiegészítők:

Mag-Maxx Áldás Gyümölcskristály (https://szepsegolaj.hu/termek/mag-maxx-aldas-gyumolcskristaly/) – Gyümölcs szuper-koncentrátumunkkal karbantarthatod női egészséged, segít helyreállítani a hormonháztartásod, a cékla folsav tartalma pedig segít a szoptatásban. Ráadásul szuper ízletes, így akár desszertnek is fogyaszthatod.

Mag-Maxx Béta-Karotin Zöldségkristály (https://szepsegolaj.hu/termek/mag-maxx-beta-karotin-zoldsegkristaly/) – Sehogy se tudod rávenni a gyerekeid, hogy elég répát és sütőtököt egyenek, hogy erősödjön a csontozatuk? Vagy neked nem sikerül minden nap eleget enni, pedig tudod, hogy jót tenne a látásodnak és bőrödnek is? Mi is ismerjük a problémát, ezért rengeteg édes narancsot adtunk hozzá, amitől annyira ízletessé vált, hogy így már imádják a gyerekek. Így akár desszertnek is adhatod nekik, miközben erősíted vele az egész családod csontozatát, látását és nem mellesleg belső napkrémként védi a bőrötöket.

Mag-Maxx Citrom Gyümölcskristály (https://szepsegolaj.hu/termek/mag-maxx-citrom-gyumolcskristaly/) – Nem mered szabadon használni a bolti citromot, mert tudod, hogy tele van vegyszerekkel? Itt egy különleges szuperkoncentrátum azok számára, akik szeretnék kiélvezni a teljesen vegyszermentes citrom minden áldásos hatását. Legyen szó akár citromkúráról, lúgosításról, vagy gasztronómiai élvezetekről.

Mag-Maxx Meggy Gyümölcskristály (https://szepsegolaj.hu/termek/mag-maxx-meggy-gyumolcskristaly/) – Télen, nyáron és még a szabadságod alatt is utolér a megfázás? Mindig a legrosszabbkor kapja el a gyermek az óvodában, iskolában a bakteriális fertőzéseket? Nem találod a módját, hogyan tudnál hatékonyan, és egyben természetes módon küzdeni a baktériumok okozta kellemetlen gyulladásos tünetek ellen? Itt egy megoldás: gyümölcskristályunk rendkívül ízletes, ezért akár desszertnek is adhatod gyerekeknek, miközben erősíted vele az egész családod immunrendszerét a meggy piros színanyagának szuper-koncentrált antioxidáns erejével.

VITAMIN-ABC

 

A-vitamin

Szemünk egészségének vitaminja, mégpedig azért, mert hiányában farkasvakság és szaruhártya-problémák léphetnek fel. Általában az idősebbek szenvedik meg hiányát, a vitaminhiányos táplálkozás miatt. Elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe, azután alakítjuk át a megfelelő mennyiségű vitaminná. A leghíresebb béta-karotin forrás a sárgarépa, lehet fütyülni nem tanulunk meg tőle, de a szemünk és a bőrünk egészsége kárpótol érte.

B-vitamin(ok)

A B-vitamin számos változata ismert. A B-12 hiánya fáradtsághoz, depresszióhoz és idegkárosodás okozta végtagzsibbadáshoz vezethet. A B-6 vitamin pótlására talán még fontosabb lenne odafigyelnünk (főleg a nőknek). Hiányának következményei között vannak különböző bőrbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek. A B1 és B2 vitamin a bőr és az idegrendszer épségéért felelnek. A B-vitamin hiányok általában hiányos táplálkozásból eredhetnek, erre figyeljünk. Pótlása tablettával vagy magas B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerekkel ajánlott.

C-vitamin

Amellett, hogy az immunrendszerünket szervesen támogató vitaminról beszélünk, hiánya skorbuthoz vezethet. Súlyosabb tünetei lehetnek a fogínyvérzés, foghullás, porc- és csontsorvadás. Jó hír, hogy rendszeres citrus, csipkebogyó, paprika vagy brokkoli fogyasztással megelőzhető.

D-vitamin

A napfény hatására a bőr segítségével kialakuló vitamin, elengedhetetlen a megfelelő sejtműködéshez, bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésére is alkalmas és nem mellesleg a kálcium- és foszforszint szabályozásában hatalmas szerepe van. Hiánya angolkórhoz vezethet, valamint csontritkulás is kialakulhat, ha nem jutunk hozzá megfelelő mennyiségben.

E-vitamin

A nők kedvenc vitaminja lehet, hiszen az öregedési folyamatokat késlelteti, mely annak köszönhető, hogy sejtszinten fejti ki a hatását. Az immunrendszer támogatásában is hatalmas szerepet játszik, különböző méreganyagoktól védi a szervezetünk. Növényi olajok fogyasztása mellett, nem alakulhat ki hiánybetegség, viszont zsírfelszívódási zavarok mellett oda kell figyelni a pótlására. Enyhíti a Parkinson- és az Alzheimer-kór lefolyását.

K-vitamin

Ez a vitamin nem a “legnépszerűbb”, pedig szintén fontos szerepe van szervezetünk megfelelő működésében. Hiánya bél- és májbetegségben szenvedőket érinthet gyakrabban, mégpedig azért mert 80%-át a béltraktus baktériumai szintetizálják. D-vitaminnal együtt segít a csontritkulás megelőzésében. A maradék 20%-ot táplálkozással visszük be szervezetünkbe, például spenótban, mangoldban és kelkáposztában található.

Az egészség mindenkinek jár!