gluténmentes kenyér otthon

Gluténmentes kenyér otthon

Sajnos még mindig sok helyen hiánycikk a gluténmentes kenyér, így a legtöbb gluténérzékeny vagy nem fogyaszt vagy otthon süti meg a pékárukat. Ez sokaknak nehézséget okozhat, hiszen a kelt tésztákkal dolgozni, nem a legegyszerűbb és időhatékonyabb konyhai művelet. Nézzük meg, hogyan csinálhatsz szuper reggelinek, uzsonnának való laposkenyeret, minimális konyhai tudással fél óra alatt!


Gluténmentes kenyér otthon

Hogyan készül otthon a gluténmentes kenyér kelesztés és dagasztás nélkül?

Merülhet fel a kérdés jogosan. Rengeteg féle lisztet (https://szepsegolaj.hu/termekkategoria/gasztronomia/lisztek/) lehet már kapni, melyeket a gluténérzékenyek is előszeretettel fogyaszthatnak. Viszont nem mindegyikkel lehet úgy dolgozni, mint egy sima búzaliszttel. Nincsen sikértartalmuk, emiatt nem is viselkednek úgy, mint a hagyományos búza alapú lisztek. Cserébe szuper gluténmentes lisztkeverékeket lehet már beszerezni, amikből gyönyörű dolgokat lehet sütni, akár kezdő háziasszonyként is (plusz általában legalább alaprecepteket találhatunk a csomagoláson). Még hagyományos liszttel sem egyszerű tökéletes kelt tésztát varázsolni, nemhogy gluténmentessel, így most kedveskedni szeretnénk nektek ezzel a fajta kenyérrel. Sem kelesztést, sem dagasztást nem igényel, így ha van egy fakanalad meg egy edényed, a nehezével már meg is vagy!

A gluténmentes kenyér hozzávalói

A gluténmentes kenyér elkészítése

Itt ugrik a majom a vízbe! Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat összekeverni egy tálban, arra az egyre figyelve, hogy egy sűrű, gofri tészta szerű állagot kapjunk. Amint ezzel megvagyunk, egy nagyobb téglalap alakú tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy lisztezzük ki és mehet bele a massza, amit egyenletesen eloszlatunk, hogy kitöltse a tepsit.

Mehet is a sütőbe 180 fokra, körülbelül 20 percre (amíg aranybarna nem lesz a teteje) és már csak azt kell megvárnunk, hogy kihűljön és fogyaszthatjuk is!

Jó étvágyat hozzá!