Méregtelenítés otthon - 8 tipp, hogy jobban menjen

Méregtelenítés otthon – 8 tipp, hogy jobban menjen

Időnként mindenkinek szüksége van méregtelenítésre, el sem tudjuk képzelni mennyi méreganyag kerül a szervezetünkbe nap, mint nap. Az egészséges életmód követésével jelentős részben lehet csökkenteni a méreganyagok bevitelét, de kizárni szinte lehetetlen, mert nem csak az élelmiszerek által jutnak el hozzánk ezek az anyagok. Másik komoly forrása a méreganyagoknak a légzéssel jut be a szervezetünkbe. Sajnos a levegőben található nehézfémek okozzák az egyik legnagyobb problémát. Elkerülni lehetetlen ezen nehézfémek bevitelét, cserébe az időszakos méregtelenítés sokat segít, főleg ha rutinná válik az életünkben.

Az első legfontosabb lépés, a méregtelenítés megszervezése. Itt nagyon sarkalatos pont, hogy tisztában legyünk azzal, hogy van-e egészségügyi problémánk vagy krónikus betegségünk, ha igen, mindenképpen konzultáljunk házi orvosunkkal és felügyelet mellett végezzük el a folyamatot. Várandós, szoptató kismamáknak és gyermekeknek egyáltalán nem ajánlott!

Van megfelelő módszer a méregtelenítésre? Ha igen, melyik az?

A bőség zavara az otthoni méregtelenítésben is egy létező jelenség, ezért nem csoda, hogy el lehet veszni ebben a világban. Itt fontos szempont, hogy megvizsgáljuk azt, melyik módszer ami akár a gyorsaságából fakadóan nagyon megterheli a szervezetet. Ezeket jobb elkerülni és inkább az ugyanolyan hatásos, de lassabb, kíméletesebb módszerhez nyúlni. Ami még fontos szempont, hogy az emésztést is helyre kell állítani, valamint a tápanyagokat is megfelelően kell pótolni, hiszen ezek a tényezők is a szervezet legyengüléséhez, a hatékonyság csökkenéséhez és akár hiánybetegségek kialakulásához is vezethetnek. Összegezve, azok a méregtelenítési módszerek a leghatékonyabbak, amelyek magukban foglalják a béltisztítás folyamatát, a bélflóra helyreállítását, a méreganyagok eltávolítását és a tápanyagok megfelelő pótlását.

10 méregtelenítő tipp, amit akár otthon is elvégezhetsz

A terv az alapja minden kúrának, így a méregtelenítésnek is. Készítsük el mindig a heti tervezetet, étrendet és tartsuk is magunkat hozzá. A tervezettől eltérni, olyan mint egy gyógyszeres kezelést félbehagyni, így az eltéréssel elveszik a folyamat hatékonysága, eredményessége.

1.) A nulladik lépés

Az alapvető méreganyagok bevitelének megszüntetése az egyik legfontosabb lépése az egész folyamatnak. Pontosabban a gyorséttermi ételekről, konzervekről, dohányzástól, cukor bevitelről, alkoholfogyasztásról van szó.

2.) Ami mindig jöhet …

Ami nélkülözhetetlen, a napi 2-3 liter víz elfogyasztása, hiszen a szervezet tisztulásának az alapja a megfelelő folyadékbevitel. Minden étkezéshez érdemes méregtelenítő hatású folyadékot vagy élelmiszert fogyasztani (aromás zöldségek, tengeri algák, citrusfélék…).

3.) A méregtelenítéshez a mozgás sem hiányozhat

Heti 3-4 30 perces mozgás mindenképpen szükséges a méregtelenítésben. Arra érdemes figyelni, hogy a sétánál megerőltetőbb, izzadást kiváltó mozgás legyen, hiszen a verejtékkel rengeteg méreganyag távozik a szervezetünkből.

4.) A vegyszerek, tisztítószerek elhagyása

Nem is gondolnánk, hogy a tisztítószerek is mennyit ártanak az egészségünknek, belélegzésükkel rengeteg káros anyagot juttatunk a szervezetünkbe. Érdemes utánanézni a természetes tisztítószereknek (ecet, citromsav, szódabikarbóna stb…), hiszen a környezetünknek és magunknak is sokkal jobbat tesz, csökkenthetjük vele a szennyezést.

5.) Ha esetleg „bűnbe esnénk”

Emberek vagyunk, így hibázunk is. Amennyiben elcsábulnánk akár egy pohár sörnek vagy egy kis desszertnek, akkor igyunk 1-2 pohár vizet, így enyhítve az „okozott kárt”.

6.) Támogasd a májad munkáját

A máj a legfőbb méregtelenítő szervünk, így a folyamat során érdemes támogatni a „munkáját”. Gyógyteákkal, táplálékkiegészítőkkel is megtehetjük ezt vagy articsóka, lenmagolaj fogyasztással.

7.) Szaunázz, ha teheted

Amennyiben az egészségünk engedi, érdemes a szaunázást a méregtelenítés folyamatába és a hétköznapokba is beépíteni, hiszen immunerősítő hatása van és a vérkeringést is beindítja.

8.) Pihenj eleget

Érdekesnek tűnhet, de az alvás fontos szerepet kap a méregtelenítésben. Napi 8-9 óra alvás elengedhetetlen, a nap többi részét pedig ajánlott minél aktívabban tölteni.