vegetáriánus karácsonyi menüsor

Vegetáriánus karácsonyi menüsor

Ha te vagy valamelyik szeretted vegetáriánus életmódot folytat, akkor sem kell pánikba esni karácsonykor sem, hiszen hús nélkül is tökéletes ünnepi menüsort lehet összeállítani. Néhány ötletet szeretnénk adni, természetesen ízlés szerint alakítható és variálható!

Vegetáriánus előételek, levesek

Előételek között sok lehetőségük van a vegetáriánusoknak is, kedvenceinket most megosztjuk veletek, hogy ötletet adjunk Nektek.

Igazán hangulatos karácsonyi antipasti tálat rakhatunk össze vegetáriánus kivitelezésben, csak egy kis fantázia kell hozzá. Néhány mártogatós elengedhetetlen, például padlizsánkrém, körözött, ajvár, tzatziki, olívabogyó, hummusz-variációk, friss zöldségek és valamilyen házi kenyér, kifli, pita csodálatos indítója lehet az ünnepi vacsorának.

Valamilyen vegetáriánus sós pite is méltó helyét foglalhatja el az asztalon. Személyes kedvencünk a spenótos-fetás (ricottás/mozarellás) pite, linzer vagy leveles tésztából is elkészíthető laktató előétel.

Végül de nem utolsó sorban a leveseket se felejtsük el. A klasszikus halászlé helyett isteni zöldségalapú leveseket készíthetünk. Milyen vegetáriánus levesek kerülhetnek szóba Karácsonykor? Sok ötletünk van, a teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány példát: tárkonyos borsóleves, gombaleves gazdagon, vegyes zöldségkrémleves, hidegen vagy melegen is tálalható fahéjas szilva vagy almaleves. Nehezen hagyjuk abba az ötletelést, de térjünk át a főételekre…

 

Vegetáriánus főételek

Aki főleg nővényi alapú étrendet követ, az tudja, hogy a vegetáriánus ételek egyáltalán nem unalmasak és rengeteg lehetőség közül lehet választani, ha kiadós, laktató és ízletes főételt szeretnénk készíteni hús nélkül.

Az egyik ilyen étel, az egészben sült karfiol házi mártogatóssal (tzatziki, tartár, fűszeres tejföl stb.) és valamilyen körettel (steak burgonya, klasszikus vagy ízesített burgonyapüré, zöldséges jázminrizs, héjában sült vajas burgonya stb).

Másik opció, ami bármikor megállja a helyét, az választható zöldségből (cékla, brokkoli, cukkini, borsó) készült fasírt vagy falafel, hummusszal, paradicsomsalátával, joghurttal, marinált hagymával vagy répával és bulgurral.

Ha nincs lehetőségünk vagy kedvünk ennyi féle apró elemet készíteni, akkor az egytálételek felé érdemes venni az irányt. Tökéletes lehet például egy ratatouille vagy egy vegetáriánus sólet.

Tésztaételek közül is nyugodtan válogathatunk, hiszen egy házi töltött tésztával vagy gnocchival nem nyúlhatunk mellé, főleg ha nyakon van öntve sűrű, ízekkel teli szósszal és sok-sok sajttal. Ugye?

A klasszikusokról se feledkezzünk meg, hiszen szinte minden ünnepi asztalon helyet foglal a rántott hús és hal, amit könnyedén kiválthatunk rántott tofuval, szejtánnal, gombával, cukkinivel, karfiollal, sajttal vagy szinte bármilyen zöldséggel, ami éppen otthon akad.

 

Desszertek

Mivel a desszertek jobb esetben nem tartalmaznak húsféléket, ezért itt bármelyik klasszikus vagy modern ünnepi desszert szóba jöhet, az esetleges érzékenységekre odafigyelve. Gluténmentesen, laktózmentesen, tejmentesen, cukormentesen is elkészíthető bármelyik desszert.

Kezdődhet a bejgli, zserbó, mézeskalács, hatlapos, gyümölcskenyér vagy bármilyen sütemény készítése. Azzal sincs semmi gond, ha a klasszikus süteményeken túl gondolkozunk, ebben az esetben készíthetünk például panna cottát, madártejet, sütés nélküli desszerteket (kókuszgolyó, tiramisu stb.), pitéket, piskótákat… bármit az ünnepi asztalra tehettek, amit megkívántok vagy jónak láttok.

 

Reméljük ezzel a kis ötleteléssel is hozzájárultunk az ünnepi, húsmentes menü össezállításához. Kellemes készülődést kívánunk!